Au fost finalizate lucrările de restaurare și reabilitare a BCU Iași.
La Iași, a fost finalizat proiectul „Ro-Cultura”, care a implicat o extinsă restaurare și reabilitare a clădirii care găzduiește Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, un monument istoric.
Timp de doi ani, clădirea a fost consolidată, în timp ce instituția a fost echipată cu cele mai moderne echipamente disponibile pe piață.
Proiectul implementat la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, cu finanțare europeană, a primit sprijin din două surse importante. O parte semnificativă a finanțării a provenit de la Ministerul Culturii, prin intermediul programului RO-Cultura, iar cealaltă parte a venit de la Ministerul Educației.
Valoarea totală a proiectului a fost de peste 2 milioane de euro, echivalentul a peste 10 milioane de lei. Din această sumă, două treimi au fost alocate pentru lucrările de construcție, restaurare, renovare, și consolidare, în timp ce o treime a fost destinată organizării de activități culturale și evenimente.
Mai mult de 66% din bugetul alocat a fost cheltuit pentru consolidarea clădirii
Conform declarațiilor directorului instituției, Ioan Milică, s-au desfășurat activități de reparații la acoperiș și fundația clădirii. De asemenea, s-au întreprins măsuri de securizare a depozitelor de carte aflate în subsol.
BCU Iași a fost echipată cu echipamente care reglează luminozitatea și climatizarea.
„Un acoperiș nou, o instalație modernă de desfumare în subsolurile clădirii, unde se află depozite de carte, sistem de supraveghere video pentru a spori siguranța publicului care vine în instituție. Am pus, de asemenea, mai departe echipamente noi, echipament de înregistrare a vizitelor – sunt mii de oameni care vin să viziteze clădirea monument istoric – echipament de împrumut la sfârșit de săptămână când bibliotecarii nu sunt aici.
Citește și Un spectacol impresionant și plin de emoție va avea loc la Opera Iași în Joia Mare
Am cumpărat de asemenea echipamente pentru modernizarea infrastructurii IT a bibliotecii, a site-ului bibliotecii, proiectului. Am construit, mai apoi, în categoria activităților și evenimentelor, expoziții de carte, ateliere de lucru, conferințe, adică acele tipuri de activități menite să revitalizeze viața culturală a bibliotecii. Peste 5.000 de vizitatori prezenți aici în clădire și în mediul online au valorificat anual aceste evenimente pe care noi le-am organizat„, a spus Ioan Milică.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!