Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Bojdeuca lui Creangă de la Iași rămâne în topul preferințelor românilor

Bojdeuca lui Creangă de la Iași rămâne în topul preferințelor românilor. Muzeul Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău atrage un număr mare de vizitatori în Iași și nu doar după restaurare. Potrivit muzeografilor, acest fenomen era prezent și înainte de renovări, deoarece în fiecare weekend locul era mereu aglomerat.

Astfel, foarte multe grupuri de turiști, printre care se numără și mulți copii, sunt curioși să vadă și să descopere puțin din viața lui Ion Creangă, cel care a dat naștere, în căsuța din Țicău, celor mai marcante povești.

Citește și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vrea să introducă din vară o nouă specializare : Inteligența Artificială

,,În general, în weekend, bojdeuca este un loc aglomerat. Este vizitată de grupuri dar și de vizitatori individuali. Este locul în care, pentru români, s-au născut poveștile. Tot ce a scris Ion Creangă a scris la bojdeucă, în odaia din dreapta“, a precizat George Drîmbei, muzeograf.

Deși a trecut printr-un amplu proces de restaurare, Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău nu a suferit schimbări majore, conform muzeografilor. Astfel, chiar dacă imaginile cu bojdeuca au fost larg răspândite pe internet și restaurarea a fost criticată de mulți, se pare că cei care au ales să o viziteze după redeschidere au avut parte de o surpriză plăcută, găsind bojdeuca așa cum o cunoșteau, scrie adevarul.ro.

,,Vizitatorii au găsit bojdeuca așa cum au lăsat-o înainte de restaurare. Bojdeuca nu este atât de modificată, doar coloritul acoperișului diferă puțin. Pentru vizitatorul de rând, bojdeuca este la fel, ca înainte de restaurare. Chiar și atunci când era șantier veneau grupuri, am făcut ghidaj în curtea bojdeucii. Au fost grupuri de copii care au vrut să afle mai multe despre bojdeucă și despre Creangă“, a adăugat muzeograful ieșean.

,,Avem exponate care trebuie protejate”

Conform muzeografilor, sistemul de încălzire este absolut necesar pentru conservarea exponatelor din bojdeucă. Astfel, acesta asigură o temperatură de cinci grade Celsius în interiorul căsuței din Țicău.

,,Erau ierni în care era mai frig în bojdeucă decât afară. Muzeografii ieșeau afară pentru a se încălzi, afară erau -10 grade, iar în bojdeucă erau -13. Avem foarte multe exponate din hârtie, care au nevoie de condiții pentru a fi păstrate. Vorbim de un minim, asigurat de restauratori, pentru ca exponatele să fie păstrate așa cum trebuie“, a mai spus muzeograful George Drîmbei.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare Instagram și Facebook.

septembrie 18, 2024

Lumea fotbalului este în doliu după decesul...

septembrie 18, 2024

Suedezii te plătesc să pleci de la...