Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Bojdeuca lui Creangă, de nerecunoscut!

Bojdeuca lui Creangă, de nerecunoscut! Conducerea Academiei Române a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe. Membrii Academiei cer tot ce se poate face pentru ca Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău să revină la autenticul său. Bojdeuca trebuie să rămână un simbol identitar românesc.

„Casa de acum renovată, dincolo de limita kitsch-ului, a amuţit şi şi-a pierdut căldura. Ea nu mai vorbeşte despre o epocă importantă pentru memoria noastră culturală, însemnele identitare au dispărut”, se arată în scrisoare.

Mesajul se doreşte a fi și un semnal de alarmă şi o invitaţie la responsabilitate adresate tuturor instituţiilor din ţară care îşi propun să restaureze simboluri culturale.

citește și: Ministrul Culturii a dispus Corpului de Control să verifice restaurarea Bojdeucii lui Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă simplă în care scriitorul a locuit în Iași, pe Dealul Țicăului. Clădirea a fost modernizată printr-un proiect al Consiliului Județean Iași. Bojdeuca va fi redeschisă pentru vizitatori din luna decembrie, a anunțat președintele instituției, Costel Alexe (PNL).

,,Călător pe meridiane culturale”, așa s-a numit proiectul prin care am reabilitat întreg ansamblul muzeal cu fonduri europene, printr-un parteneriat implementat împreună cu Primăria Fălești Și Consiliul Raional Fălești din Republica Moldova. Prin acest proiect, am efectuat lucrări de restaurare și securizare a bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat”, a anunțat Alexe într-un comunicat.

El s-a felicitat pentru că ”am reușit să conservăm farmecul unic al bojdeucii”.

Mai mulți internauți l-au critict însă pe Alexe. Aceștia au reclamat faptul că proiectul nu a păstrat simplitatea ansambului și a transformat casa într-o locuință prea luxoasă.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!

iulie 12, 2024

Finanțare „Infrastructuri verzi” pentru municipiile din Nord-Est....

iulie 12, 2024

Medicii subliniază importanţa unei hidratări adecvate. Temperaturile...

Fatal error: Uncaught ErrorException: md5_file(/home/adminis/public_html/wp-content/litespeed/css/3d8770fde1d98f277ec7b6292f2a790b.css.tmp): failed to open stream: No such file or directory in /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php:130 Stack trace: #0 [internal function]: litespeed_exception_handler(2, 'md5_file(/home/...', '/home/adminis/p...', 130, Array) #1 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php(130): md5_file('/home/adminis/p...') #2 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(837): LiteSpeed\Optimizer->serve('https://adminis...', 'css', true, Array) #3 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(330): LiteSpeed\Optimize->_build_hash_url(Array) #4 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(264): LiteSpeed\Optimize->_optimize() #5 /home/adminis/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): LiteSpeed\Optimize->finalize in /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php on line 130