Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Borne kilometrice făcute la Iași pentru Via Transilvanica

Cel mai lung traseu de drumeție pe jos, cu bicicleta sau călare, ”Via Transilvanica”, are borne kilometrice realizate de studenții ieșeni de la Universitatea Națională de Arte ”George Enescu”. Cei aproximativ 1.400 de km ai itinerarului, pleacă din Putna, județul Suceava, și ajung până în portul Drobeta-Turnu Severin. Fiecare bornă kilometrică reprezintă, în sine, o operă de artă.

Conform organizatorilor traseului, „la fiecare kilometru este amplasată o bornă de andezit. Andezitul este o piatră naturală, a doua cea mai solidă de la noi. Piatra vine în formă brută, după care este sablată cu sigla Via Transilvanica. Fiecare bornă este sculptată de un grup de sculptori de la Facultatea de Arte din Iaşi. Ei vin aici în tabere şi, până acum, au sculptat în jur de 600 de borne. Nu-s două borne sculptate la fel, fiecare bornă este autentică și este sculptată cu specificul zonei în care e amplasată, căci păstrăm şi zona aceasta tradiţională“.

Citește și despre: Fabrica de Cărămizi de la Ciurea – furată.

Din 25 în 25 de kilometri au fost amenajate popasuri în care drumeții se pot adăposti peste noapte. Întreg traseul poate fi parcurs, de drumeți, în câteva săptămâni sau, parțial în câteva zile. Trebuie menționat faptul că, fiecare bornă kilometrică, a fost ”adoptată” de câte o persoană fizică sau juridică, ce a finanțat realizarea sa. În prezent, mai sunt câteva borne care își așteaptă finanțatorii.