Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, proiectul de lege privind salariul minim. Legea are ca scop îmbunătățirea condițiilor de muncă și trai ale angajaților.
Proiectul prevede ca salariul minim brut garantat să fie stabilit anual, după consultarea sindicatelor și patronatelor. Actualizarea salariului va ține cont de costul vieții și de indicatorii economici și sociali. Salariile angajaților vor include salariul de bază, indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri.
Guvernul poate majora salariul minim pe criterii de studii și vechime, potrivit noii legi. De asemenea, salariul minim brut poate fi acordat pentru o perioadă de maximum doi ani, urmând ca ulterior să fie mărit.
Citește și: Ciucă îi cere doamnei Lasconi să se retragă
Deputatul social-democrat Adrian Solomon a declarat că legea ajută la soluționarea conflictelor între angajați și angajatori.
„Aceste probleme pot fi rezolvate prin contractele colective de muncă și negocieri directe între angajatori și salariați”, a subliniat Adrian Solomon.
Nerespectarea prevederilor legate de salariul minim va fi sancționată dur. Angajatorii care nu respectă salariul minim stabilit prin lege sau contract colectiv de muncă riscă amenzi între 3.000 și 5.000 de lei. În cazuri grave, încălcările repetate pot duce la pedeapsa cu închisoarea de până la un an.
Legea va contribui la crearea unui cadru mai echitabil pentru angajați și va încuraja negocierea colectivă în toate companiile din România.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!