Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Cazurile de infecții cu transmitere sexuală în creștere. Ce semnal de alarmă trag medicii!

Cazurile de infecții cu transmitere sexuală în creștere. Ce semnal de alarmă trag medicii!

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor avertizează că au început să crească îngrijorător cazurile de infecții cu transmitere sexuală, în special în rândul tinerilor. Potrivit experților europeni, cele mai multe infecții sunt la persoane heterosexuale care au parteneri noi ori multipli.

Sifilisul, gonoreea și chlamydia sunt bolile care au înregistrat o creștere îngrijorătoare în Europa – se arată în ultimul raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Situația este similară și în România – doar că la noi sifilisul este afecțiunea care s-a răspândit cel mai mult. Arad, Brăila și Neamț sunt județele unde această boală are cea mai ridicată incidență.

„Trebuie să vă spun că noi, medicii infecționiști, am constatat exact același lucru în ceea ce privește pacienții cu HIV, în sensul că calea de transmitere heterosexuală la pacienți cu parteneri multipli, care sunt sau poate nu sunt consumatori de droguri, este pe un trend ascendent în momentul de față. Ca urmare, pe lângă infecția cu HIV. de care noi, medicii infecționiști, ne ocupăm cu preponderență, apar celelalte boli cu posibilitate de transmitere sexuală și mă refer aici la sifilis, la infecția cu virus hepatitis B, în mai mică măsură, dar posibil infecția și cu virus hepatitis C și alte infecții bacteriene care se pot transmite pe această cale.

Citește și Opt străzi din municipiu vor fi modernizate. Care sunt acestea

Trebuie să spunem că există o lipsă în ceea ce privește comunicarea din acest punct de vedere cu generațiile tinere și mă refer aici în special în zona gimnaziu, care să pregătească zona anilor de liceu, pentru că pe urmă, sigur, mai departe, lucrurile pot fi reglate de către chiar persoanele în cauză. Ca urmare, trebuie atenție, pe de o parte, sigur, din partea familiei, dar în egală măsură trebuie să se facă simțită grija societății, a factorilor de coordonare de ordin administrativ local„, a declarat Carmen Dorobăț, medicul specialist în boli infecțioase.

Potrivit statisticilor, numărul bărbaților depistați cu sifilis a fost dublu decât al femeilor – iar majoritatea celor infectați erau persoane heterosexuale. Cele mai multe cazuri de gonoree au fost depistate în Iași, Cluj și Bacău.

Educația sexuală este, de asemenea, importantă dar în România, – la fel ca în Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia, Slovacia și Italia – aceasta nu este obligatorie în școli și de ea se ocupă mai ales organizațiile neguvernamentale. Pe vremuri acestor boli li se spunea „boli rușinoase ” dar sperăm că acele timpuri sunt istorie.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 3, 2024

Se alimentează cardurile sociale. Cardurile pentru alimente...

octombrie 3, 2024

Arestat pentru trafic de influență. Un angajat...

octombrie 3, 2024

Războiul din Asia mică. Israelul a intensificat...

octombrie 3, 2024

Înscrieri pentru Bursa „Sfântul Dumitru” la UAIC...