Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Ce este noul sistem RAR Auto-Pass?

Ce este noul sistem RAR Auto-Pass? Românii care doresc să cumpere o mașină vor putea scăpa de temuta practică a datelor de kilometraj falsificate, datorită noului sistem RAR Auto-Pass.

De la anul, vânzătorii de mașini second-hand trebuie să dețină acest document special din partea Registrului Auto Român. Acesta conține informații despre kilometrajul real al vehiculului și istoricul reparațiilor. RAR Auto-Pass va deveni obligatoriu începând cu sfârșitul anului viitor, iar vânzătorii trebuie să prezinte acest document cumpărătorului.

Viorel Bucur, director tehnic RAR, subliniază că

„Informațiile din RAR Auto-Pass sunt cruciale pentru ca cumpărătorul să facă o alegere informată.” Până la implementare, Registrul Auto Român va colecta ample date despre mașinile aflate în trafic. Viorel Bucur, director tehnic RAR, explică:

Vezi și: Asigurare RCA pentru trotinete și biciclete.

„Kilometrajul va fi înregistrat la stațiile de inspecție tehnică periodică și la atelierele de reparații auto.”

Pe lângă kilometraj, RAR Auto-Pass va furniza și detalii despre reparațiile majore. De la sistemele de direcție, frânare până la structura de rezistență a vehiculului. Cumpărătorii vor fi informați dacă mașina a fost supusă rechemărilor pentru defecte de fabricație. Cu toate acestea, experții atrag atenția asupra unor posibile vulnerabilități ale proiectului. Datele din RAR Auto-Pass vor putea fi colectate doar de către service-urile autorizate.

Pentru o protecție completă împotriva potențialelor defecte ascunse, se recomandă și o inspecție la service. Este important de reținut că modificarea kilometrajului este sancționată cu amenzi între 2.000 și 5.000 de lei conform legislației actuale. Conform RAR, în 2021, 75% dintre mașinile second-hand vândute în România aveau parcurse distanțe mai mari decât cele înregistrate la bord.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

iulie 22, 2024

Ricky Martin a electrizat scena în seara...

iulie 22, 2024

Taxa pe lux a fost implementată în...

iulie 22, 2024

Update: La ora 12.00, într-un comunicat postat...

iulie 22, 2024

Lanțul francez Carrefour a concediat peste 900...