Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Cele mai multe restanțe înregistrate în 2023 au fost în ceea ce privește plata întreținerii locuinței și a energiei electrice

Cele mai multe restanțe înregistrate în 2023 au fost în ceea ce privește plata întreținerii locuinței și a energiei electrice.

Conform unei analize privind condițiile de viață ale populației din România în anul 2023, realizată de Institutul Național de Statistică, un procent de 16,1% dintre gospodării s-au confruntat cu dificultăți în achitarea la timp a unora dintre cheltuielile curente importante. Precum întreținerea locuinței, ratele la împrumuturi sau plata utilităților.

În anul 2023, cele mai multe restanțe înregistrate au fost în ceea ce privește plata întreținerii locuinței (79,8%). Dar și a energiei electrice (75%).

„Plata ratelor la bănci reprezintă o prioritate pentru fiecare gospodărie. Cu toate acestea 7,0% dintre gospodării au menţionat că, din cauza situaţiei financiare precare, au înregistrat restanţe la ratele pentru diverse împrumuturi (altele decât împrumuturile pentru achiziţionarea unei locuinţe). Ponderea mai mică a acestor restanţe este, în principal, explicabilă prin specificul acestor tipuri de plăţi care sancţionează mai sever nerespectarea termenelor de plată. Precum şi prin frecvenţa redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi”, subliniază INS.

În 2023, proporția gospodăriilor cu restanțe a scăzut cu 2,4 puncte procentuale comparativ cu anul anterior. În timp ce în mediul urban acest declin a fost de 2,1 puncte procentuale. Iar în mediul rural de 2,9 puncte procentuale. În mediul rural, 18,2% dintre gospodării au menționat că au întâmpinat cel puțin o situație în care nu au putut achita la timp unele cheltuieli curente importante în 2023. Numărul acestora a fost în creștere cu 3,9 puncte procentuale față de mediul urban.

Gospodăriile din mediul urban au avut mai des restanțe

În timp ce gospodăriile din mediul urban au avut mai des restanțe la achitarea cheltuielilor de întreținere a locuinței. Mai exact 85,9% dintre gospodării. în mediul rural ponderea cea mai mare de restanțe a fost pentru plata cheltuielilor cu energia electrică. Este vorba de fapt de 84,3% dintre gospodării.

Similar cu anul 2022, fenomenul restanțelor în 2023 a fost mai întâlnit în cazul gospodăriilor cu copii dependenți (17,8%), al gospodăriilor conduse de un singur părinte cu cel puțin un copil minor în întreținere (21,2%) și al gospodăriilor cu doi adulți și 3 sau mai mulți copii minori în întreținere (32,9%).

Citește și Atenție la alergii! Concentrațiile de polen din aer, în special de la ambrozie, sunt la niveluri maxime!

În regiunile de dezvoltare, cea mai mică proporție de gospodării în care s-au indicat dificultăți în gestionarea cheltuielilor a fost înregistrată în regiunea Nord-Vest (19,4%). În timp ce cea mai mare proporție a fost în regiunea Sud-Est (36,5%).

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!