CNAS dorește să efectueze o evaluare a stării de sănătate a cetățenilor. Anul trecut, în țara noastră au fost acordate aproximativ 3.300.000 de concedii medicale. În scădere semnificativă față de totalul din 2022, când au fost înregistrate peste 4 milioane de concedii. Acestea apropiindu-se astfel de nivelul din perioada pre-pandemie. Cele mai multe concedii au fost acordate pentru afecțiuni oncologice și pentru femeile gravide.
Valeria Herdea, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, subliniază că nu putem vorbi despre un număr excesiv de concedii medicale. Este vorba despre realitatea că populația suferă, iar în acest sens, CNAS intenționează să efectueze o evaluare a stării de sănătate a cetățenilor. De asemenea, Valeria Herdea a specificat care au fost principalele afecțiuni pentru care s-au eliberat concedii medicale anul trecut.
Vezi și: 247 de ani de concediu medical.
Președinta Casei Naționale de Asigurări a subliniat că numărul de zile de concediu medical este proporțional cu gravitatea diagnosticului. Pot exista mai multe concedii decât persoane care le primesc. Asta, deoarece un pacient poate beneficia de concedii prelungite pentru o afecțiune și poate solicita un certificat medical lunar.
Trebuie menționat că Guvernul a emis o ordonanță de urgență pentru impunerea unei taxe de 10% pentru concediile medicale, argumentând necesitatea descurajării acordării concediilor medicale pentru afecțiuni minore. Această măsură a provocat proteste, în special printre pacienții oncologici. Senatul a eliminat această prevedere, iar ordonanța urmează să fie dezbatută acum în Camera Deputaților, care va decide dacă taxa va rămâne în forma propusă de Ministerul Finanțelor sau nu.
Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!