Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Cometa Nishimura vizibilă cu ochiul liber

Cometa Nishimura a fost descoperită în august 2023 şi se va afla la cea mai mică distanţă faţă de Terra pe 12 septembrie. Atunci va fi vizibilă în Europa de Nord, cu puţin timp înainte de zorii zilei, potrivit dpa, preluată de Agerpres. Cometei îi ia 500 de ani să orbiteze în jurul Sistemului Solar. Acest obiect cosmic, care călătoreşte prin spaţiu cu viteza de 386.000 de kilometri pe oră.

Potrivit profesorului Brad Gibson, directorul Centrului de Astrofizică E.A. Milne din cadrului Universităţii Hull din Regatul Unit, cometa Nishimura poate fi văzută în prezent în prima oră după apus şi în ora ce precede zorii zilei dacă persoanele interesate privesc bolta cerească în direcţia Est-Nord-Est, spre Luna aflată în primul pătrar şi spre planeta Venus.
Citiți și despre: Se apropie echinocțiu de toamnă.

„Această cometă are nevoie de 500 de ani pentru a orbita Sistemul Solar, în timp ce Pământul are nevoie de un an, iar planetele exterioare au nevoie de câteva decenii. Cometa Halley a stârnit mult interes în timpul apropierii sale de Terra în 1986. Aceasta are nevoie de 76 de ani pentru a parcurge o orbită completă în jurul Sistemului Solar. Aşadar, când se spune că este o oportunitate unică în viaţă pentru a vedea cometa Nishimura nu este o exagerare”, a explicat profesorul Gibson.

Se poate vedea o astfel de cometă o dată la un deceniu

„Ea poate fi deja văzută, dar se va afla la 78 de milioane de mile (125,5 milioane de kilometri) de Pământ pe 12 septembrie şi atunci ar trebui să avem cea mai bună şansă de a o vedea cu ochiul liber. În medie, oamenii au şansa de a vedea o astfel de cometă cu ochiul liber o dată la un deceniu – este o oportunitate rară şi interesantă”, a adăugat el.

Cometa C/2023 PI a fost numită după astrofotograful japonez Hideo Nishimura. Acesta a descoperit-o în timp ce realiza fotografii cu expunere îndelungată ale bolţii cereşti. A folosit o cameră foto digitală, pe 11 august anul acesta. Potrivit lui Brad Gibson, cometa Nishimura va ajunge la cea mai mică distanţă de Soare pe 17 septembrie. Atunci se va afla la doar 27 de milioane de mile (43,4 milioane de kilometri) de astru.

Află despre: Ce își doresc turiștii în vacanță?

Profesorul britanic spune că există o şansă reală ca obiectul cosmic să nu supravieţuiască acestei apropieri de Soare. Oamenii de ştiinţă încă încearcă să estimeze dimensiunile cometei Nishimura. Brad Gibson este de părere că aceasta ar putea avea un diametru cuprins între câteva sute de metri şi câţiva kilometri.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare: Instagram și Facebook.

mai 17, 2024

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu mediul...

mai 17, 2024

Mai multe cofetării, patiserii și fast-food-uri ar...

mai 16, 2024

Regulile privind vânzarea de fructe și legume...