Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Cozonaci mai puțini pe masa de Paște. Costurile mari pun frână producției

Cozonaci mai puțini pe masa de Paște. Costurile mari pun frână producției. Producătorii de cozonaci estimează o scădere a producției în perioada Sărbătorilor Pascale din acest an.
Motivul principal este eliminarea facilităților fiscale în industria alimentară, care a crescut semnificativ costurile.
Totodată, adaosurile comerciale mari practicate de unii comercianți descurajează consumatorii.
Prețul de producător pentru un cozonac este de aproximativ 60 de lei.
În magazine, același produs ajunge chiar și la 140 de lei.
Costurile ridicate sunt puse și pe seama scumpirii unor ingrediente precum cacaua.
Totuși, prețurile la nucă, zahăr și făină au rămas stabile sau chiar au scăzut.
Producătorii susțin că nu pot lucra în pierdere și sunt obligați să majoreze prețurile.
Eliminarea facilităților fiscale a crescut costurile de producție cu 18% în medie.

Citește și: (Video) Percheziții DNA în Iași: Institutul de Boli Cardiovasculare și Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”
Cozonaci mai puțini pe masa de Paște. Costurile mari pun frână producției.

În unele brutării, creșterea este chiar mai mare, din cauza muncii manuale intensive.
Pentru a-și păstra angajații, firmele au preluat sarcina plății impozitului pe venit.
Această măsură a afectat bugetele firmelor și s-a reflectat în prețurile finale.
În anii anteriori, producția de cozonaci depășea 7,5 milioane de bucăți.
Anul acesta, se estimează între 7 și 7,5 milioane, din care 30% merg la export.
Cozonacii românești sunt exportați în special în țările cu comunități mari de români.
Consumatorii locali cumpără mai prudent și aleg adesea gramaje mai mici.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

mai 20, 2025

20 de ani de SMURD la Iași....

mai 20, 2025

Consiliul Politic Național al PSD s-a reunit...

mai 20, 2025

Ieșenii au încredere în Nicușor Dan. Nicușor...