Crescătorii de albine din Iași luați în vizor de autorități. În acest sens, specialiștii agenției au început să verifice în mod riguros fiecare fermă de albine din zona Iașului.
Inspectorii se asigură că apicultorii au documentele corespunzătoare pentru a primi subvențiile aferente anului curent sau pentru a depune solicitarea pentru anul viitor. Astfel, în cadrul acestor controale, se verifică la fața locului prezența stupilor declarată la agenție, precum și existența albinelor.
Citește și O bancă importantă își suspendă unele operațiuni timp de 4 zile
De asemenea, se verifică și respectarea regulilor privind plăcuțele și numerele de înregistrare ale stupilor. Pentru a facilita procesul de verificare, apicultorii au fost anunțați în prealabil și li s-au cerut să pregătească documentele necesare controlului.
În acest mod, se efectuează un control pentru a verifica dacă numărul de stupi declarat este identic cu cel găsit în teren. Stupii sunt numărați, se verifică înregistrarea lor, precum și prezenta tuturor plăcuțelor cu numere de înregistrare și a familiilor de albine în interiorul lor, deoarece pot apărea cazuri în care stupii există, dar albinele lipsesc. În caz contrar, persoanele respective se expun riscului de a primi amenzi de câteva mii de lei. După aceasta, specialiștii raportează datele din teren către Comisia Europeană și alte instituții din Iași.
Subvențiile solicitate în Programul Național Apicol (PNA) 2023 vor fi acordate crescătorilor de albine din Iași.
Aceștia au cerut acești bani pentru a achiziționa accesorii apicole pentru stupinele de elită/multiplicare. În plus, sumele au fost cerute și pentru a achiziționa mijloace de transport apicol fără autopropulsie –
remorcă apicolă/pavilion apicol și mijloace fără autopropulsie pentru încărcarea-descărcarea stupilor în timpul sezonului pastoral.
Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile!