Crește prețul produselor tradiționale după scumpirea TVA de la 5% la 9%. Gustul tradițional românesc a devenit și mai costisitor în acest an. Guvernul a inclus alimentele provenite de la producătorii locali, indiferent de dimensiunea acestora, în lista măsurilor fiscale. Telemeaua, carnea, salamul tradițional și chiar legumele bio au înregistrat o creștere de aproape 5% în preț. Această măsură îi îngrijorează pe producători, deoarece există temerea că vor pierde clienți, având în vedere că românii devin tot mai atenți la cheltuieli. Brânzeturile, conservele sau dulcețurile produse local se numără printre produsele care au devenit mai costisitoare începând cu acest an.
Citește și: Sute de produse alimentare s-au scumpit și cu 10% de la 1 ianuarie 2024.
TVA-ul a fost majorat de la 5% la 9%. De exemplu, un borcan de gem de prune s-a scumpit cu un leu. Prețurile au crescut și în cazul altor produse tradiționale: un kilogram de cârnați țărănești costă acum 53 de lei, un kilogram de salam de Sibiu 54 de lei, iar unul de brânză se vinde la prețul de 54 de lei. Toate acestea sunt mai scumpe cu 2 lei începând din 1 ianuarie. Producătorii speră că această creștere nu va descuraja consumatorii, ci aceștia vor continua să aprecieze calitatea produselor tradiționale.
Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!