Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Crește vârsta de pensionare?

Vârsta de pensionare a fost un subiect de discuție aprinsă în România, ca de altfel în multe alte țări, fiind influențată de o serie de factori demografici, economici și politici. Tendințele demografice, incluzând speranța de viață în creștere și ratele natalității în scădere, au pus presiune asupra sistemelor de pensii, determinând guvernele să reconsidere vârsta la care cetățenii pot ieși la pensie.

S-a tot vehiculat în mass-media și faptul că persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Vezi și: 1 octombrie, ziua persoanelor vârstnice.

Cererea privind continuarea activității se depune la unitatea angajatoare, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare. Persoanele care continuă activitatea pot solicita înscrierea la pensie şi anterior împlinirii vârstei de 70 de ani. Cererea de încetare a activității în vederea pensionării se depune la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice înainte de data de la care persoana solicită pensionarea.

În ultima perioadă, România a trecut printr-o serie de reforme ale sistemului de pensii. Până la modificările aduse, vârsta standard de pensionare pentru femei era de 60 de ani, iar pentru bărbați de 65 de ani. Totuși, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung, vârsta de pensionare a fost revizuită în mod gradual.

Avantaje pentru mame și incentive pentru contribuitori afermi

Reforma pensiilor a stabilit ca vârsta de pensionare să crească treptat. Astfel, pentru femei, aceasta va crește până la 63 de ani până în 2030. Pentru bărbați, vârsta rămâne stabilă la 65 de ani. Aceste ajustări sunt menite să reflecte realitățile demografice actuale și să asigure că sistemul de pensii rămâne viabil financiar.

În noua lege a pensiilor vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. În noul proiect de Lege a Pensiilor se prevede că mamele vor putea ieși mai repede la pensie. Legea cuprinde bonificații pentru femeile care au născut/adoptat și crescut copii până la 16 ani.

Astfel, mamele se vor putea pensiona mai devreme. Reducerea vârstei de pensionare se va aplica în funcție de numărul de copii:

Citește și: Ziua Internațională a Bastonului Alb va fi sărbătorită la Târgu Frumos.

  • femeile cu un singur copil se vor putea pensiona cu șase luni mai devreme;
  • femeile cu doi copii se vor putea pensiona cu un an mai devreme;
  • femeile cu trei copii se vor putea pensiona cu un an și șase luni mai devreme;
  • femeile cu patru copii se vor putea pensiona cu doi ani mai devreme;
  • femeile cu cinci copii se vor putea pensiona cu doi ani și șase luni mai devreme;
  • femeile cu șase copii se vor putea pensiona cu trei ani mai devreme;
  • femeile cu șapte/mai mulți copii se vor putea pensiona cu trei ani și șase luni mai devreme;

Noua lege a pensiilor a ajuns în dezbatere la Camera Deputaților

În proiectul de lege s-au făcut deja câteva modificări importante care vor intra la aprobare. Votul din Camera Deputaților este decizional în cazul noii legi a pensiilor. Noua lege a pensiilor se bazează pe principiul solidarității și contributivității, iar cei care care au stagiul de cotizare de peste 25 de ani vor beneficia bonusuri la pensie. De asemenea persoanele are cotizează mai mult de 35 de ani vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!

decembrie 1, 2023

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a comunicat că,...

decembrie 1, 2023

Poliţele de asigurare încheiate de Euroins Asigurare...

decembrie 1, 2023

Două orașe din Germania, Dusseldorf, respective Stuttgart,...

noiembrie 30, 2023

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) a intrat în...