Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Cu categoria B poți conduce motociclete

Plenul Senatului a adoptat, luni, în urma reexaminării solicitate de preşedintele Klaus Iohannis, o lege prin care permisul de conducere eliberat pentru categoria B este valabil şi în cazul anumitor tipuri de motociclete, relatează Agerpres.

Legea completează OUG 195/2002, în sensul stabilirii valabilităţii permisului de conducere eliberat pentru categoria B şi în cazul anumitor tipuri de motociclete, dacă deţinătorul permisului are vârsta de 24 de ani împliniţi. De asemenea, permisul eliberat pentru categoria B a fost obţinut cu cel puţin trei ani în urmă.
Vezi și despre: Permisul de conducere va fi suspendat până la 10 ani pentru consum de droguri sau alcool.

Preşedintele Iohannis a solicitat Parlamentului, pe 7 iulie, reexaminarea acestei legi pentru că „este neclar cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică şi dacă această dovadă trebuie deţinută fizic şi prezentată în cazul unui control, de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere eliberat”.

Unde se va putea susține examenul?

Proba teoretică a examenului pentru permisul de conducere se va putea susține la orice autoritate competentă de pe teritoriul României. Nu se va putea obține doar la cea „de pe raza căreia solicitanții își au domiciliul, ori reședința”, așa cum stabilește acum Codul Rutier în vigoare.

Proba practică pentru obținerea permisului de conducere, adică traseul, dar și eliberarea permisului auto, se vor putea susține doar în fața autorității competente pe raza căreia solicitanții își au domiciliul, ori reședința. Schimbarea apare în proiectul de lege. Acesta va ajunge la votul decisiv al deputaților, cu propunere de adoptare. Se vizează modificarea condițiilor prevăzute acum de Codul rutier (OUG 195/2002), pentru obținerea permisului de conducere.

Citește și: Noua lege RCA: Șoferii cu mașini avariate sau fără permis pot suspenda polița auto.

Eliberarea permisului de conducere se va face în locul în care se va susține proba practică a examenului auto. Adică acolo unde candidații își au domiciliul, ori reședința. Pregătirea teoretică și practică, în vederea obținerii permisului de conducere, vor fi organizate pe module. Acestea vor fi recunoscute reciproc, de către unitățile autorizate, cu atribuții în domeniu.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

iulie 22, 2024

Ricky Martin a electrizat scena în seara...

iulie 22, 2024

Taxa pe lux a fost implementată în...

iulie 22, 2024

Update: La ora 12.00, într-un comunicat postat...

iulie 22, 2024

Lanțul francez Carrefour a concediat peste 900...