Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Curtea Constituțională a hotărât păstrarea termenului „limba română” în legislația Republicii Moldova

Curtea Constituțională a hotărât păstrarea termenului „limba română” în legislația Republicii Moldova. Sintagma „limba română” va rămâne în continuare utilizată în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în legea fundamentală, conform deciziei Curții Constituționale de la Chișinău.

Magistrații Curții au respins sesizarea depusă anul trecut de un grup de deputați socialiști și comuniști. Asta după ce Parlamentul Republicii Moldova a aplicat o decizie a Curții din 2013 referitoare la denumirea corectă a limbii oficiale.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat că hotărârea Curții din 2013, care afirmă că Declarația de Independență prevalează asupra Constituției și stabilește limba oficială a Republicii Moldova ca fiind limba română, a determinat respingerea parțială a sesizării deputaților comuniști și socialiști. Prin urmare, sintagma „limba română” rămâne în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.

Vezi și: Angajații din sectorul poștal, protest la sediul Ministerului Digitalizării.

În același timp, Curtea a declarat neconstituțional articolul din legea din 2023. Acesta, care constată desuetudinea, învechirea textului funcționând pe baza grafiei latine. Această decizie vine în urma unei sesizări depuse de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor la finele lunii martie anul trecut. Acesata care solicita verificarea constituționalității deciziei de schimbare a denumirii limbii de stat din moldovenească în română. Acest lucru în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție. Această lege a fost adoptată în 2023, la 10 ani de la decizia Curții Constituționale care a stabilit că denumirea corectă a limbii oficiale este limba română.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile!