Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

De la 1 ianuarie a crescut punctul de amendă. Cât plătesc acum șoferii care comit greșeli în trafic

De la 1 ianuarie a crescut punctul de amendă. Cât plătesc acum șoferii care comit greșeli în trafic.

De la 1 ianuarie a crescut punctul de amendă la 165 de lei față de 145 de lei cât a fost până acum. Și modul de calcul s-a schimbat. Așadar, valoarea punctului de amend reprezintă acum 5 la sută din salariul minim brut, cu 5 procente mai puțin.

Chiar dacă salariul minim a crescut, aceasta este prima modificare a punctului de amendă după 6 ani.

Începând cu data de 1 ianuarie, amenda minimă s-a majorat la 165 de lei. Asta comparativ cu suma anterioară de 145 de lei. Această sumă reprezintă acum 5% din salariul minim brut pe țară, în timp ce în ultimii șase ani a fost de 10%. Cu toate acestea, clasele de sancțiuni rămân neschimbate, în funcție de gravitatea faptei comise.

Citește și Războieni: au fost furate 40 de panouri parazăpezi

Mai jos sunt prezentate câteva exemple:

Amenda pentru nepurtarea centurii de siguranță va fi acum în intervalul de 330-495 de lei. De asemenea, conducătorii auto care nu respectă culoarea roșie a semaforului vor fi sancționați cu suma cuprinsă între 660 și 825 de lei. Aceștia vor fi și privați de permisul de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Şoferii care efectuează depăşiri neregulamentare, nu acordă prioritate altor conducători aflați în trafic sau sunt implicați într-o tamponare din cauza agresivității lor pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 990 și 1.320 de lei.

Pentru astfel de fapte, există posibilitatea de a rămâne fără permis pentru o perioadă de 60 de zile. În cazul în care se constată că un conducător auto consumă alcool sau depășește viteza legală cu mai mult de 50 de kilometri pe oră, amenzile variază între 1.485 și 3.300 de lei. Aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată în astfel de situații. În plus, sancțiunea poate include și suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile.

Propunerea guvernului este ca, începând din iulie 2024, salariul minim brut să fie majorat la 3.700 de lei, față de valoarea actuală de 3.300 de lei. Totuși, până în prezent, nu s-a încheiat un acord între guvern și angajatori. În cazul în care se va materializa această propunere, este posibil să se modifice din nou punctul de amendă.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!

iulie 15, 2024

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții...

iulie 15, 2024

Seceta afectează culturile agricole. Culturile agricole din...

iulie 15, 2024

In iunie 2024, inflația în România a...

iulie 15, 2024

Spania a învins Anglia cu 2-1 (Nico...