Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

De la data de 1 decembrie 2024, Registrul Auto Român va emite certificatul „RAR Auto Pass”

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat joi că, începând cu 1 decembrie 2024, conform legislației în vigoare, va emite certificatul „RAR Auto Pass”. Asta pentru persoanele care vând un autovehicul, astfel încât acesta să poată fi furnizat cumpărătorului în momentul tranzacției.

Potrivit comunicatului emis de instituție, costul certificatului „RAR Auto Pass” va fi de aproximativ 50 de lei. Pentru a obține acest document, nu este necesar ca vehiculul să fie prezentat fizic la sediul RAR.

Citește și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat adoptarea măsurii privind instituirea stării de alertă epidemiologică

Conform declarațiilor oficiale, certificatul „RAR Auto Pass” va conține informații esențiale despre istoricul kilometrajului și istoricul accidentelor care au afectat sistemele de siguranță ale autovehiculului. Documentul va fi eliberat în conformitate cu legea 142/2023 și OMTI 210/2024 și se aplică mașinilor deja înmatriculate în România.

Aplicația „RAR Auto Pass”

La sfârșitul lunii mai 2024, aplicația „RAR Auto Pass” va fi finalizată din punct de vedere al platformei digitale. Aceasta va fi distribuită către toate entitățile implicate în procesul de completare a datelor necesare emiterii certificatului „RAR Auto Pass”. Entități cum ar fi:

  • service-urile
  • stațiile ITP
  • atelierele pentru inspecții ale tahografului și/sau limitatorului de viteză
  • producătorii de vehicule rutiere

Citește și 37 de posturi vacante scoase la concurs la IRO Iași

Conform reprezentanților Registrului Auto Român, este necesar un minim de 6 luni pentru a colecta suficiente date pentru a asigura un istoric relevant al vehiculului. Astfel, începând cu 1 decembrie 2024, RAR va emite, conform legislației, certificatul „RAR Auto Pass” pentru persoanele care vând un autovehicul, în scopul de a putea fi furnizat cumpărătorului în momentul tranzacției.

Certificatul va cuprinde detalii complexe despre istoricul autovehiculului, inclusiv kilometrajul, numărul de identificare al acestuia, informații despre evenimentele rutiere și avariile la sistemele de siguranță, precum și tipul intervențiilor asupra vehiculului. RAR va emite gratuit un certificat de negare în cazul în care nu sunt găsite informații despre un anumit vehicul în momentul interogării aplicației.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile!

iulie 15, 2024

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții...

iulie 15, 2024

Seceta afectează culturile agricole. Culturile agricole din...

iulie 15, 2024

In iunie 2024, inflația în România a...

iulie 15, 2024

Spania a învins Anglia cu 2-1 (Nico...