Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Două miliarde de dolari în active rusești înghețate la JPMorgan Bank pun autoritățile americane în dificultate

Două miliarde de dolari în active rusești înghețate la JPMorgan Bank pun autoritățile americane în dificultate. Două miliarde de dolari transferați de Rusia prin băncile americane în 2022 pentru centrala nucleară Akkuyu rămân înghețate. Autoritățile americane nu au decis încă ce să facă cu ele.

Acest lucru este raportat în articolul The Wall Street Journal, informează sursa New Voice.

Potrivit publicației, Rusia a făcut o serie de transferuri financiare mari către Turcia. Aceste transferuri au fost făcute la scurt timp după începerea unei invazii militare pe scară largă a Ucrainei. Transferurile au atras atenția autorităților de reglementare financiare americane. În special, în 2022, peste cinci miliarde de dolari au fost transferate prin bănci din Statele Unite.

Proiectul centralei nucleare Akkuyu, susținut de Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, a devenit un canal pentru tranzacții suspecte, potrivit WSJ.

Anchetatorii americani suspectează că fondurile au fost folosite pentru a ajuta Rusia să eludeze sancțiunile internaționale.

Potrivit publicației, două dintre cele mai mari bănci americane, JPMorgan Chase și Citigroup, au fost implicate în procesarea tranzacțiilor de mai sus. Potrivit anchetatorilor Departamentului de Justiție al SUA, Rusia și Turcia au convenit să folosească Gazprombank, care nu era sancționată în acel moment. Toate acestea, pentru a finanța un proiect de construcție a unei centrale nucleare de nouă miliarde de dolari.

De fapt, relatează WSJ, acești bani au venit de la Banca Centrală a Rusiei, iar Kremlinul a încercat în toate modurile să-și ascundă originea reală.

Soarta celor două miliarde de dolari rămâne în mâinile administrației Trump

Potrivit publicației, după ce au fost transferate în Turcia, o parte din aceste fonduri au fost trimise în conturile companiilor ruse din banca de stat Ziraat. Acest lucru a permis Federației Ruse să efectueze tranzacții financiare pentru eludarea sancțiunilor. În special, în 2022, trei miliarde de dolari au fost transferate către Ziraat prin Citigroup. Alte două miliarde de dolari au fost transferate prin JPMorgan Chase. Când Departamentul de Justiție al SUA a descoperit tranzacții suspecte, angajații săi au blocat încă o plată de două miliarde de dolari.

În 2024, procurorii americani au luat în considerare posibilitatea confiscării fondurilor înghețate. Aceștia au acuzat Rusia de spălare de bani și evaziune de sancțiuni. Cu toate acestea, administrația Biden a intervenit și a blocat procesul. Oficialii se temeau de impactul asupra relațiilor cu Turcia, un aliat cheie, dar imprevizibil.

Washingtonul se temea că, dacă ancheta Departamentului de Justiție ar atinge direct Turcia, ar putea afecta cooperarea dintre țări în probleme importante. Probleme precum schimburile de prizonieri, contraterorismul și stabilizarea Siriei, a raportat WSJ.

Soarta viitoare a celor două miliarde de dolari înghețați va fi decisă de noua administrație a lui Donald Trump.

În timpul primului său mandat, guvernul american a acuzat banca de stat turcă Halkbank de încălcarea sancțiunilor americane împotriva Iranului. Acest fapt, a devenit „un punct fierbinte” în relațiile cu președintele Erdogan, a conchis publicația.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

februarie 25, 2025

Șoferii care folosesc flash-urile pentru a intimida...

februarie 25, 2025

Coaliția PSD-PNL-UDMR a decis revocarea lui Toni...

februarie 25, 2025

Parlamentul Ucrainei nu a adoptat rezoluția privind...

februarie 25, 2025

Țările est-europene cer Comisiei Europene restricții pentru...