Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Echinocțiul de Toamnă 2023: Tradiții și Superstiții

Mâine, lumina și întunericul vor dansa în echilibru perfect. Este echinocțiul de toamnă, un moment marcat de tradiții seculare și superstiții. Acesta inaugurează toamna astronomică, înlocuind nopțile călduroase cu cele reci și lungi.

La 23 septembrie, la ora 9:50, emisfera nordică dă bun venit oficial toamnei. Ziua și noaptea vor fi echilibrate în acest moment. Soarele va străluci exact în punctele est și vest, asigurând o durată egală a zilelor și nopților, indiferent de latitudine. Zilele se vor scurta, iar nopțile vor crește, până la solstițiul de iarnă, la 21 decembrie. Excepțiile sunt în regiunile polare. La Polul Nord, sosește noaptea polară, în timp ce la Polul Sud, Soarele domnește pentru 6 luni.

Vezi și: Se apropie echinocțiul de toamnă.

Echinocțiul de toamnă simbolizează echilibrul între lumină și întuneric, masculin și feminin, viață și moarte. Calendarul popular amintește de străvechiul ritual al Zeiței Mumă, în care moartea și renașterea se împletesc cu sărbătoarea creștină a Adormirii și a nașterii Fecioarei Maria. Tradiția spune că vremea de mâine prevestește anul viitor. Ploaia înseamnă o primăvară umedă, iar soarele la zenit promite un an favorabil.

Ce să faci în ziua de echinocțiu

La 23 septembrie, bate nucile și scutură merele și gutuile. Florile par să plângă în această zi, așa că trebuie să le răsfățăm cu mir sfințit pentru a rămâne frumoase peste iarnă. Gospodarii vor sărbători cu primul must din recolta proaspătă de struguri.

Nu-ți spăla fața până la apusul soarelui în această zi a echinocțiului de toamnă. Consumă pâine înainte de a ieși din casă pentru bunăstarea familiei și a casei.

Citește și un alt articol: Autostrada A7: primele victime. Patru morți și cinci răniți.

Evită certurile cu copiii în ziua echinocțiului – ei vor înțelege că viața e ca o recoltă. Ducând prunele la biserică și sfințindu-le, acestea vor rămâne proaspete pentru mult timp.

Pe 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, facem trecerea în semnul zodiacal Balanță. Este un moment propice pentru a-ți face planuri pentru viitor.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!

iulie 22, 2024

Ricky Martin a electrizat scena în seara...

iulie 22, 2024

Taxa pe lux a fost implementată în...

iulie 22, 2024

Update: La ora 12.00, într-un comunicat postat...

iulie 22, 2024

Lanțul francez Carrefour a concediat peste 900...