Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Executivul a aprobat procedura privind avansarea în carieră în sistemul de învățământ superior

Executivul a aprobat procedura privind avansarea în carieră în sistemul de învățământ superior. În ședința de joi, Guvernul a adoptat metodologia-cadru referitoare la desfășurarea examenelor de promovare în cariera didactică în învățământul superior.

Conform acestei metodologii-cadru, instituțiile de învățământ superior sunt îndemnate să dezvolte propriile lor metodologii. Asta pentru organizarea și desfășurarea examenelor de promovare în cariera didactică pentru posturile vacante. Aceasta este concluzia unui comunicat emis de Guvern.

Acest demers permite instituțiilor de învățământ superior să propună, începând cu anul universitar 2023/2024, posturi didactice vacante pentru promovarea în cariera didactică, respectând cadrul legal, în baza autonomiei universitare și conformării strict cu cheltuielile de personal aprobate pentru instituțiile de învățământ de stat.

Vezi și: Ministerul Educației a fixat calendarul pentru simulările Evaluării Naționale și Bacalaureatului.

Hotărârea de Guvern a fost adoptată în urma propunerii Ministerului Educației și a luat în considerare modificările legislative stipulate în Legea învățământului superior nr. 199/2023.

În octombrie 2023, Ministerul Educației a supus consultării proiectele privind Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a examenelor de promovare în cariera didactică în învățământul superior.

Această metodologie stabilește cerințele minime pentru participarea la concurs

  • modalitățile de organizare și desfășurare a examenului
  • procedurile pentru soluționarea contestațiilor
  • rezolvarea conflictelor de interese și incompatibilităților, cu scopul de a asigura calitatea
  • respectarea eticii și deontologiei universitare
  • conformitatea cu legislația în vigoare

Potrivit proiectului, promovarea în carieră se realizează prin intermediul examenului, iar posturile vacante destinate promovării în cariera didactică sunt aprobate anual de către Senatul instituției de învățământ superior, la sugestia Consiliului de Administrație.

Anunțul privind organizarea examenului va fi publicat cu cel puțin două luni înainte de data primei probe de examen. Înscrierea la examen începe în ziua publicării anunțului pe site-ul instituției de învățământ superior și se încheie cu 15 zile înaintea desfășurării primei probe de examen, conform proiectului.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!

iulie 15, 2024

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții...

iulie 15, 2024

Seceta afectează culturile agricole. Culturile agricole din...

iulie 15, 2024

In iunie 2024, inflația în România a...

iulie 15, 2024

Spania a învins Anglia cu 2-1 (Nico...