Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

FILIT pentru traducători la start

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) lansează apelul de înscriere în cadrul programului cultural Atelierele FILIT pentru traducători, organizate în parteneriat cu Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu. Zece traducători din limba română într-o limbă străină vor beneficia de un cadru de întâlniri şi comunicare profesională. Atelierele FILIT se vor desfăşura în perioada 2-6 Octombrie 2023, cu întâlniri zilnice, online. Acestea includ mese rotunde consacrate traduceri literare şi prelegeri cu invitaţi din mediul cultural-academic. O sesiune de lucru va fi aplicată pe traducerea textului eminescian.

Participanţii au obligaţia de a traduce şi preda, până pe 15 Octombrie 2023, extrase din lucrările unui autor român la alegere şi poezia „Vis” de Mihai Eminescu. Pentru acestea, participanţii trebuie să acorde Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi şi Memorialului Ipoteşti drept neexclusiv de publicare.

Citește și despre: Începe GFest.

De asemenea, în momentul publicării oricăreia dintre traduceri, trebuie să menţioneze faptul că textul a fost tradus cu sprijinul  Atelierelor FILIT pentru traducători. O atenţie sporită va fi acordată proiectelor legate de scriitorii evocaţi în cadrul Muzeului National al Literaturii Române Iaşi şi a Memorialului Ipoteşti, Botoşani. Participanţii vor beneficia de o sumă forfetară de 1.500 de lei.

Perioada de înscriere este 17 August – 8 Septembrie 2023. Dosarele se vor transmite în format electronic la adresa atelierelefilit@gmail.com, cu subiectul: „înscriere la Atelierele FILIT pentru traducători”. Evaluarea dosarelor se va realiza în perioada 9-17 Septembrie 2023, iar rezultatele vor fi comunicate pe 18 Septembrie 2023.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere este un proiect organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi. Anul acesta, FILIT are loc în perioada 18-22 Octombrie. 

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare: Instagram și Facebook.