Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Fondurile pentru tinerii fermieri ieșeni au fost epuizate. 3,15 milioane de euro este suma destinată proiectelor

Fondurile pentru tinerii fermieri ieșeni au fost epuizate. 3,15 milioane de euro este suma destinată proiectelor.

Afaceri de succes cu fonduri europene în mediul rural sunt dorite de către fermierii din Iași. Aceștia au depus proiecte în valoare de jumătate de milion de euro prin intervenția DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Modernizarea serelor de legume și înființarea de ferme zootehnice, vegetale sau apicole

Investițiile pe care doresc să le facă sunt orientate spre modernizarea serelor de legume și înființarea de ferme zootehnice, vegetale sau apicole. Potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), la nivel național au fost depuse 3.761 de proiecte cu o valoare totală de 263.270.000 de euro. Fondurile alocate pentru această componentă sunt de 175.484.235 de euro, iar sesiunea de depunere s-a închis atunci când procentul de 150% din valoarea alocată a fost atins.

Oportunitatea de a accesa fonduri nerambursabile în domeniul agricol este pusă la dispoziția ieșenilor. Aceștia pot solicita sume de 40.000, 50.000 sau chiar maximum 70.000 de euro, beneficiind de finanțare integrală.

Fondurile pentru tinerii fermieri s-au epuizat

Sesiunea de depunere a cererilor a fost inițial planificată până la data de 31 ianuarie 2024, însă a fost încheiată cu o săptămână mai devreme. Scopul acestor fonduri este de a încuraja fermierii interesați să investească în legumicultură prin intermediul finanțărilor europene. Conform experților, se dorește stimularea dezvoltării acestui sector agricol în Iași.

Citește și La Iași, în anul 2023, 48 de cupluri de străini și-au unit destinele prin căsătorie

Cei din Iași care au prezentat proiectele trebuie să îndeplinească cerințe specifice, precum un anumit punctaj și vârsta maximă de 40 de ani la momentul depunerii cererilor de finanțare. La semnarea contractului de finanțare, aceștia primesc 75% din suma totală de sprijin, iar restul de 25% se va acorda în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, dar nu mai târziu de 3 ani (pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului.

Tinerii fermieri din Iași au utilizat deja peste 7 milioane de euro

Tinerii fermieri din Iași au utilizat deja peste 7 milioane de euro, prin intermediul fondurilor europene nerambursabile. Un alt program în care fondurile s-au epuizat înainte de termen este cel pentru modernizarea drumurilor agricole și comunale, în cadrul căruia s-au depus 18 proiecte din Iași.

În prezent, experții de la AFIR efectuează verificarea acestor cereri de finanțare, iar proiectele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pot primi o sumă de un milion de euro fiecare. Locuitorii din Iași mai au posibilitatea de a depune proiecte prin intermediul altor sesiuni, în cadrul diverselor măsuri disponibile.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!