Franţa intră în criză politică, după răsturnarea guvernului Barnier în parlament. Franța traversează o criză politică după ce guvernul condus de Michel Barnier a fost răsturnat în Parlament. În acest context, în România, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) își desemnează joi noua conducere. Se vor alege președintele și vicepreședintele CSM, care vor avea mandate de un an.
În prezent, Denisa-Angelica Stănișor este președinte al CSM, iar Emilia Ion ocupă funcția de vicepreședinte. Candidații pentru aceste funcții trebuie să prezinte un proiect managerial. Proiectul include viziunea privind atribuțiile Consiliului și gestionarea resurselor umane din sistemul judiciar. De asemenea, se cer propuneri pentru finalizarea proiectelor în desfășurare.
Citește și: APM monitorizează calitatea aerului în Holboca
CSM este compus din 19 membri: nouă judecători, cinci procurori, doi reprezentanți ai societății civile și trei membri de drept. Judecătorii și procurorii sunt aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Reprezentanții societății civile sunt desemnați de Senat, iar membrii de drept sunt ministrul Justiției, președintele Înaltei Curți și procurorul general.
Mandatul membrilor CSM este de șase ani și nu poate fi reînnoit. Președintele și vicepreședintele trebuie să provină din secții diferite, conform Constituției și Legii 317/2004. Numai judecătorii și procurorii aleși pot candida. Membrii de drept și reprezentanții societății civile sunt excluși de la candidatură.
Votul pentru conducerea CSM este realizat de plen. Dacă președintele este judecător, vicepreședintele va fi procuror, și invers. Printre judecătorii membri ai CSM se află Denisa-Angelica Stănișor și Daniel Grădinaru. Procurorii includ Daniel Horodniceanu și Emilia Ion. Membrii din partea societății civile sunt Fănel Mihalcea și Ioan Sas.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!