Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Guvernul înființează Banca de Investiții și Dezvoltare a României

Guvernul înființează Banca de Investiții și Dezvoltare a României. Acesta a aprobat hotărârea privind constituirea Băncii de Investiții și Dezvoltare, la care statul va deține 100% din capitalul social.

”Aprobăm actul de constituire al Băncii de Investiții și Dezvoltare a României. De peste un deceniu se vorbește despre această bancă, care există în toate țările din Europa, în sfârșit o construim și noi. Banca aceasta reprezintă veriga lipsă dintre banii instituțiilor financiare internaționale și proiectele strategice de investiții ale României”, a spus primul ministru.

Citește și: 2,5 milioane de euro pentru asfaltări în Dumești.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, banca se constituie pe o perioadă nedeterminată ca societate pe acțiuni. Aceasta este administrată în sistem dualist. Statul român deține, în mod direct pe toată durata de funcționare, prin Ministerul Finanțelor, 100% din capitalul social.  În etapa de organizare și funcționare a băncii , sediul social se stabilește la sediul Ministerului Finanțelor. În perioada următoare conducerea băncii va identifica o locație adecvată pentru desfășurarea activității unei instituții de credit, corespunzătoare reglementărilor .  Capitalul social subscris este reprezentat de suma de 3 miliarde de lei. Din acesta, capitalul vărsat la înregistrarea băncii la registrul comerțului este în suma de 119 milioane de lei, iar diferența se va vărsa în două tranșe anuale până la sfârșitul anului 2024. 

La impactul social al băncii, Guvernul spune că aceasta va duce la „creșterea investițiilor în domenii unde s-au identificat disfuncționalități ale pieței financiare și decalaje de finanțare, va avea un impact social pozitiv prin creșterea locurilor de muncă”.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

decembrie 1, 2023

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a comunicat că,...

decembrie 1, 2023

Poliţele de asigurare încheiate de Euroins Asigurare...

decembrie 1, 2023

Două orașe din Germania, Dusseldorf, respective Stuttgart,...

noiembrie 30, 2023

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) a intrat în...