Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

În 2025 chiar se întâmplă „Paștele Cailor” sau „Paștele Turcesc”

Expresia desemnează un eveniment imposibil sau foarte rar

Întrebat despre semnificația acestei expresii, preotul Claudiu Bulai de la Episcopia Romano-Catolică din Iași nu a avut informații.

Preotul paroh Mihai Mărgineanu de la biserica Toma Cozma a explicat că „Paștele Cailor” înseamnă „niciodată”, întrucât animalele nu au sărbători. El a adăugat că, în sudul României, existau târguri de cai după Paște. Era ocazia când oamenii își etalau animalele de tracțiune, însă acest obicei nu avea legătură directă cu o sărbătoare religioasă.

Inteligența Artificială răspunde că „La Paștile Cailor” reprezintă un alt mod românesc de a spune „niciodată”. Când mănâncă vreodată caii pe săturate? Poate în pozele generate cu ajutorul IA, zeci de imagini la dispoziție pe Internet, unde caii chiar se bucură de Paște – vezi FOTO.

Lingvistul ieșean Alexandru Cohal, de la  Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română – Filiala Iași, a recomandat consultarea a două lucrări de referință. „Până în pânzele albe – Dicționar de expresii românești”, scrisă de Stelian Dumistrăcel. Și „Obiceiuri agrare din Moldova” de Silvia Ciubotaru.

În articolul științific „Confruntări intra- și extrabalcanice”, cercetătorul Marcu Gabinschi prezintă informații despre fapta de limbă de la Chișinău, unde expresia „Paștele Cailor” este folosită și în limba rusă sub forma „на конскую пасху”. Dar nu există o sursă clară care să explice originea acestei variante. În dicționarele de limba rusă, un echivalent similar este „na turetskuyu pasxu” („la Paștele Turcesc”).

Expresii mai puțin cunoscute, legate de vremea Ispasului, adică Înălțarea Domnului, sunt „Joia iepelor” și „Vara cailor”.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Romania-promovata-la-Salonul-Mondial-de-Turism-de-la-Paris-1024x126.png

O posibilă interpretare istorică a expresiei „Paștele Cailor” provine din Ardeal, unde românii ortodocși și romano-catolici trăiau în comunități mixte. Când Paștele ortodox și Paștele catolic cădeau în aceeași zi, caii aveau, simbolic, o „zi liberă. Era momentul în care ambele comunități sărbătoreau simultan. Astfel, expresia „Paștele Cailor” a ajuns să reprezinte o situație rară, în care „imposibilul” se întâmplă.

Veaceslav Ioniță, politician moldovean, a postat pe rețelele sociale o interpretare similară, sugerând că Paștele Cailor reprezintă acel moment când „se întâmplă imposibilul”, și a menționat că acesta va cădea în anii 2025, 2028 și 2034.

Dacă această interpretare are o bază istorică, atunci „Paștele Cailor” ar putea fi văzut ca un simbol al ecumenismului în tradițiile din Ardeal. Oamenii din culturi diferite pot sărbători împreună, iar animalele beneficiază de acest spirit al împăcării.

(Sursa FOTO: Facebook/The Horse Trust – anul 2019)

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este canal-WhatsApp.webp

Un articol de Radu Țuțuianu