Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Jumătate dintre tranzacțiile între companiile din România sunt afectate de întârzieri la plată

Jumătate dintre tranzacțiile între companiile din România sunt afectate de întârzieri la plată. Conform studiului Atradius, în România, aproximativ 60% dintre companii nu au observat schimbări semnificative în comportamentul de plată al clienților B2B în ultimele 12 luni.

Cu toate acestea, 49% din vânzările între companii sunt afectate de întârzieri la plată. Datoriile neperformante se mențin constante la 5% din totalul vânzărilor B2B pe credit. Industriile construcțiilor și farmaceutică se confruntă cu cele mai mari probleme privind datoriile neperformante, în timp ce sectorul metalurgic este cel mai puțin afectat.

Studiul, realizat pe un eșantion de 216 companii din România, arată că 47% din vânzări sunt realizate pe credit, similar cu anul precedent. Companiile din sectorul metalurgic sunt cele mai inclinate să utilizeze creditul pentru a menține un avantaj competitiv. Acestea oferă termene de plată indulgente. În contrast, industria construcțiilor este reticentă în utilizarea creditului în tranzacțiile B2B.

Citește și: Strănutul sau tusea pot duce la evacuarea din tren.

Termenele de plată pentru clienții B2B au rămas constante la două luni de la facturare.

Din cauza preocupărilor legate de datorii neîncasate, o treime dintre companii amână planurile de investiții. Iar 30% întârzie plățile către furnizori. Aproape 60% dintre companiile din Europa Centrală și de Est se așteaptă la o creștere a insolvențelor. În special în România și Republica Cehă. Datele ONRC arată o creștere cu 9,7% a insolvențelor în România în primul trimestru din 2024 față de aceeași perioadă din 2023.

Plățile întârziate afectează în medie două din trei vânzări B2B în Europa Centrală și de Est, cu datoriile neîncasate ajungând la 8% din total. Slovenia și Republica Cehă sunt cele mai afectate, iar sectoarele construcțiilor, metalurgiei și transportului-auto suferă cel mai mult. România și Ungaria, alături de sectoarele agri-food și metalurgie, oferă termene de plată mai flexibile.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!