Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

La 16 ani poți fi primar

Este vorba despre un proiect al Guvernului din Malta. Un plan al guvernului Maltei prin care posturile de primar ar putea fi ocupate şi de tineri de 16 ani pare să fi atras mai mult ironii şi mai puţin sprijin pe insula mediteraneană. Proiectul în acest sens a fost anunţat miercuri de ministrul pentru administraţia locală, Owen Bonnici.

În prezent legislaţia electorală malteză le permite tinerilor de la 16 ani în sus să fie aleşi în consiliile locale. Pentru a deveni primari trebuie să aibă cel puţin 18 ani.

Vezi și: Burse pentru copii.

Malta a coborât vârsta minimă de vot la 16 ani în 2018.

Malta are 68 de consilii locale, cel mai mare reprezentând circa 30.000 de oameni. Acestea au responsabilităţi mai ales în ce priveşte salubrizarea şi colectarea deşeurilor. Un rol limitat în menţinerea ordinii publice, planificare urbană şi întreţinerea drumurilor. Un sondaj online lansat de Times of Malta imediat după anunţ a indicat că 97% dintre respondenţi sunt împotriva acestui plan, larg ironizat pe Facebook şi în comentariile pe forumurile ziarelor.

Alte prevederi

„Aşadar, un primar de 16 ani va putea oficia o căsătorie, dar va avea nevoie de acordul părinţilor pentru a se căsători la această vârstă”, a scris un comentator. Legislaţia malteză prevede că o persoană se poate căsători înainte de 18 ani. Acest lucru se poate întâmpla doar cu consimţământul părinţilor sau cu avizul unui tribunal.

Citește un alt articol: Minorii sub 16 ani: acces restricționat pe social media.

„Şedinţa consiliului a fost amânată pentru că primarul a trebuit să-şi aştepte mama să-l aducă la serviciu”, a scris un alt comentator, o referire la faptul că în Malta permisul de şofer se obţine doar de la 18 ani.

Țara insulară, care are cea mai mică populaţie din ţările Uniunii Europene, va fi prima care le va permite membrilor de consilii locale cu vârsta de 16 şi 17 ani să devină primari şi viceprimari, a declarat Bonnici presei. Bonnici a argumentat că el personal a intrat în viaţa politică la 20 de ani, lucru ce a părut neobişnuit la acea vreme.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!

decembrie 8, 2023

Protestele spontane ale grefierilor continuă să blocheze...

decembrie 8, 2023

Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de...

decembrie 7, 2023

Căutați documentele necesare pentru recalcularea pensiei? Conform...