Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

La aproape doi ani de la izbucnirea conflictului din Ucraina, în școlile din Iași sunt doar 20 de copii refugiați

La aproape doi ani de la izbucnirea conflictului din Ucraina, în școlile din Iași sunt doar 20 de copii refugiați.

La aproape doi ani de la izbucnirea conflictului din Ucraina, în școlile din Iași sunt doar 20 de copii refugiați care au statutul de elev.

Potrivit inspectorului general școlar din Iași, profesor Luciana Antoci, la nivelul județului sunt înregistrați 600 de elevi din Ucraina. În jur de 200 sunt audienți, iar profesorul Luciana Antoci spune că mulți vin la școala doar pentru ca părinții să nu piardă beneficiile oferite de statul român.

Cel mai bine s-au integrat elevii ucraineni care au avut colegi de clasă din Republica Moldova.

„Crește în mod semnificativ numărul elevilor ucraineni care intră în școlile din Iași cu statut de elev și nu doar de audient, în sensul în care ei urmează cursuri de limbă română și deja reușesc să se integreze asemenea oricărui elev venit din străinătate, cu aceleași drepturi, de altfel, pe care le au și elevii români.

Citește și Municipiul Iași intenționează să dezvolte o aplicație All-in-one. Poți propune denumirea acesteia AICI

Rămâne însă un segment important, acela al elevilor audienți, care doar participă la cursuri, dar nu sunt evaluați și nu primesc nici dreptul de a fi promovați, după cum de asemenea, un segment important este reprezentat de elevii ucraineni care sunt integrați în hub-urile organizate de către ONG-uri și care lucrează cu profesorii ucraineni pe platforma Ministerului Educației din Ucraina și care, evident, au dreptul de a promova anul în contextul legislativ specific Ucrainei.

Citește și O companie din Iași a câștigat contractul de reabilitare a Școlii Primare „Petru Poni”

Sunt mult mai mulți audienții. La nivelul județului Iași avem în statistici aproximativ 600 de elevi ucraineni. Dintre aceștia, cu statut de elevi, sunt puțin peste 20 și până spre 200 mergem cu audienții. Restul sunt elevi care lucrează exclusiv prin ONG-uri, pe platforma Ministerul Educației din Ucraina.”, a declarat Luciana Antoci la Radiohit.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!