Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Legea pensiilor: reducerea vârstei de pensionare pentru mame care au crescut copii

Legea pensiilor reduce vârsta de pensionare pentru mame care au crescut copii. Această lege, comparativ cu cea din 2019, aduce modificări considerabil mai mici în reducerea vârstei de pensionare. Limita maximă de reducere a vârstei este de trei ani și jumătate. Vârsta cea minimă este de șase luni pentru un copil.

Legea 360/2023 referitoare la sistemul public de pensii a fost publicată recent. Anumite prevederi vor fi aplicate începând din ianuarie 2024, în timp ce majoritatea intră în vigoare din septembrie.

Citește și: CFR a publicat noul mers al trenurilor pentru perioada 2023-2024.

Chiar dacă exista deja legea pensiilor adoptată și publicată în Monitorul Oficial încă din 2019, a cărei implementare a fost amânată, această nouă lege va intra în vigoare în 2024, înlocuind legislația precedentă care nu a avut aplicabilitate.

Asemenea legii din 2019, noul act normativ oferă avantaje la pensionare pentru mame. Avantaje vor exista și pentru cele care au născut și crescut un singur copil. Practic, o femeie care a avut un copil va putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni, în timp ce una care a crescut șapte sau mai mulți copii va putea obține o reducere de trei ani și jumătate a vârstei de pensionare.

Pentru a evita discriminările între femeile care au născut și cele care au adoptat copii, legea specifică că aceste reduceri se aplică și pentru copiii adoptați și crescuți cel puțin 13 ani.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!