Liderii Uniunii Europene se reunesc la Bruxelles pentru a discuta și aproba începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Aceste negocieri reprezintă un nou pachet de ajutor acordat Kievului în fața amenințării invaziei ruse.
Summit-ul este tensionat de opoziția Ungariei față de sprijinul propus pentru Ucraina. Deasemenea, au apărut semne ale unei posibile soluții de compromis. Comisia Europeană a deblocat parțial fonduri pentru Ungaria în urma reformelor adoptate în Ajun la Budapesta. Care sunt alocate pentru îmbunătățirea statului de drept. Acest lucru a fost văzut ca o încercare de a calma opoziția lui Viktor Orban. Totodată, oficialii de la Bruxelles neagă orice formă de șantaj.
Citește și: Ciucă: niciun candidat comun din partea PNL – PSD.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat că dacă Ungaria continuă să se opună aderării Ucrainei, șansele Republicii Moldova de a începe negocierile se diminuă.
El a menționat că summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles se desfășoară într-un context complicat pentru decizii favorabile, dat fiind opoziția Ungariei nu doar față de începerea negocierilor de aderare a Ucrainei, ci și față de rectificarea bugetului multianual care implică sprijin pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani.
Citește și Guvernul propune o creștere a salariului minim
Opoziția Ungariei va afecta direct decizia referitoare la Republica Moldova, cele două state urmând cel mai probabil să fie tratate împreună. Un veto al Ungariei pentru Ucraina va avea consecințe și asupra Republicii Moldova, având în vedere necesitatea unanimității în Consiliu.
Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!