Locuințele Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) destinate exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate nu vor mai putea fi vândute. Asta conform unei ordonanțe de urgență pregătite de Guvern. În același timp, se vor stabili tarife minime pentru închirierea acestor locuințe ANL. Autoritățile locale vor fi penalizate dacă nu transferă la timp chiriile la buget.
Vezi și: Sărăcia îi impinge să ia calea străinătății.
Conform legislației actuale, locuințele ANL destinate tinerilor, inclusiv cele construite și dedicate exclusiv închirierii tinerilor specializați din învățământ sau sănătate. Pot fi vândute titularilor contractelor de închiriere după cel puțin 6 ani de la încheierea acestora. Noua ordonanță de urgență pregătită de Guvern excluă aceste locuințe de la procedura de vânzare. Luând în considerare situațiile în care acestea au fost instrăinate la nivel local după achiziție, sugerează Executivul. În plus, pentru a corecta situațiile în care chiria este considerată prea mică, Guvernul va stabili un plafon minim al chiriilor pentru locuințele ANL.
Conform proiectului, nivelul maxim lunar al chiriei pentru tinerii cu vârsta de până la 35 de ani nu poate fi mai mic de:
- 75 lei pentru o garsonieră într-o localitate de rang zero
- 68 lei pentru o garsonieră într-o localitate de rang I
- 60 lei pentru o garsonieră într-o localitate de rang II
- 53 lei pentru o garsonieră într-o localitate de rang III
- 45 lei pentru o garsonieră într-o localitate de rang IV
Vezi și: Terenuri gratuite pentru construcția de case destinate tinerilor.
Pentru apartamentele cu două camere, tariful minim este stabilit în funcție de rangul localității, și tot așa pentru apartamentele cu trei și patru camere. Guvernul va introduce, de asemenea, obligația pentru autoritățile locale sau centrale din domeniul sănătății și învățământului de a repartiza locuințele realizate sau cele care devin vacante în termen de 90 de zile și de a vira sumele reprezentând recuperarea investiției din chiriile neponderate în contul ANL deschis la Trezoreria Statului. În cazul neachitării acestor sume, ANL va aplica penalități de întârziere.
Această modificare legislativă este justificată de necesitatea atragerii de surse de finanțare pentru construcția de locuințe destinate tinerilor, inclusiv specialiștilor din diverse domenii socio-profesionale, având în vedere Decizia nr. XII/4/09.09.2022 a Curții de Conturi a României, care a impus recuperarea sumelor ce trebuiau virate de autoritățile publice locale.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!