Lucruri interesante despre data de 29 februarie. Joi va fi 29 februarie, o dată unică în calendar ce apare doar o dată la fiecare patru ani, aproape. Iată patru lucruri interesante despre această zi suplimentară din anii bisecți.
Egiptul antic a încercat să ajusteze calendarul la ciclurile naturale ale anotimpurilor. Dar introducerea anilor bisecți se datorează lui Iulius Cezar și reformei calendarului roman în anul 708 (calendarul iulian a fost introdus în 45 î.Hr.), conform Institutului de Mecanică Celestă și de Calcul al Efemeridelor (IMCCE) de la Observatorul din Paris.
În anii cu 366 de zile, ziua suplimentară era inițial o dublură a zilei de 24 februarie. Numită „a șasea zi bis înainte de Calendele lunii martie” în franceză și „leap day” (ziua bisectă) în engleză. Odată cu trecerea la calendarul gregorian în 1582, ziua suplimentară a fost plasată la sfârșitul lunii februarie, pe data de 29.
Deoarece anul solar nu are exact 365 de zile și 6 ore, ci 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și câteva secunde, nu toți anii divizibili cu patru sunt ani bisecți. Anii divizibili cu 100 nu sunt bisecți. Cu excepția anilor divizibili și cu 400, cum ar fi 2000 (sau 1600 sau 2400). Astfel, anii 1900 și 2100 nu includ o zi de 29 februarie.
Citește și: Muzeul de Istorie Naturală a fost deschis oficial
Cei născuți pe 29 februarie îmbătrânesc de patru ori mai lent
Cei născuți pe 29 februarie se pot bucura de faptul că îmbătrânesc de patru ori mai lent. Printre celebritățile născute în această zi se numără compozitorul italian Rossini, actorul francez Gérard Darmon, rapperul american Ja Rule și umoristul canadian Sugar Sammy.
Numai aproximativ o persoană din 1.506 se naște pe 29 februarie, conform datelor din Franța din 1968 furnizate de INSEE. În micul oraș texan Anthony, la granița cu Mexicul, cei născuți în această zi sărbătoresc în continuare cu un festival, iar în Irlanda există tradiția „Zilei Licenței”, în care femeile aveau dreptul să propună căsătoria bărbaților.
În 2000, îngrijorările legate de un posibil Y2K bug s-au concentrat pe 1 ianuarie, dar 29 februarie 2000 a generat, de asemenea, probleme minore de sistem informatic în întreaga lume, cum ar fi blocarea temporară a calculatoarelor poliției din Bulgaria sau a serviciilor meteorologice japoneze. Sistemul informatic al parcometrelor din Paris a necesitat ajustări manuale, deoarece nu includea data de 29 februarie 2000.
Nu ezitați să ne urmăriți pe Facebook, respectiv pe Instagram.