Conform unei ordonanțe recente, evaluarea psihologică a șoferilor trebuie să fie realizată în anumite circumstanțe. Acest lucru va fi posibil imediat după obținerea permisului de conducere. Medicii din orice specialitate pot identifica simptome la șoferi care pot influența capacitatea lor psihologică de a conduce vehicule. Mai apoi va urma ca aceștia să fie direcționați către o evaluare psihologică.
În cazul în care sunt considerați inapți din punct de vedere psihologic, șoferii vor fi suspendați din dreptul de a conduce. OUG 84/2024 a adus modificări semnificative în legislația privind siguranța rutieră, având scopul de a îmbunătăți securitatea pe drumurile publice.
Citește și: Reținut după ce DNA l-a surprins în flagrant primind o mită de 70.000 de euro.
Printre modificările introduse se numără implementarea unei proceduri obligatorii de evaluare psihologică similară celei aplicate șoferilor cu afecțiuni medicale fizice incompatibile cu conducerea.
Orice medic este acum autorizat să trimită un șofer la un specialist psiholog pentru evaluare. Toate acestea dacă aceștia observă simptome care ar putea afecta capacitățile psihologice necesare pentru conducerea autovehiculelor.
În conformitate cu noile prevederi, „orice medic, la identificarea unor simptome la titularul unui permis de conducere care ar putea afecta capacitatea sa psihologică de a conduce autovehicule, tractoare sau tramvaie, este obligat să emită un bilet de trimitere către o unitate psihologică autorizată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (…). Toate acestea în termen de 3 zile lucrătoare de la emiterea acestuia. Titularul permisului este obligat să se prezinte pentru evaluarea psihologică”.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!