Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Mielul românesc visează la export sub amenințarea extravaganței franțuzești


Costel Mihalache, fermier din Lețcani, își amintește cu regret de anii trecuți. Vremurile în care tirurile veneau direct de la Constanța pentru a prelua miei vii către țările arabe par acum departe.

„Venea mașina, încărca și pleca. Le luam banul. Acum trebuie să stăm să ne chinuim să îi vindem câte un miel. S-a interzis exportul în viu. A rămas exportul cu țările arabe, care în contextul actual profită și au scăzut prețurile. Anul trecut s-a dat cu 22 de lei/kg în viu, iar anu acesta dacă ajunge la 17 lei/kg. Anul a fost foarte greu cu cerealele”, a spus Costel Mihalache.

Vânzarea de acasă

În prezent, cei mai mulți cumpărători vin direct la ciobani pentru a-și lua mielul. Centrul de sacrificare din Piața Dacia s-a închis, urmând să fie deschise noi puncte de sacrificare.

Costel Mihalache continuă: „Probabil că vom da foarte puțin din miei, tot ce-i femelă vom reține, iar restul îi vom vinde pe parcursul anului. Cred că din luna iunie se reia exportul în viu și atunci vin din nou tirurile cu arabi, oamenii sunt corecți, tot lor le-am dat și cu ani în urmă.”

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Romania-promovata-la-Salonul-Mondial-de-Turism-de-la-Paris-1024x126.png

În general, prețurile din țară pornesc de la 35 de lei/kg și pot trece de 100 de lei/kg. Dacă mielul în carcasă ajunge să coste peste 40 de lei/kg, cei care aleg să-l cumpere viu plătesc cam 20 de lei/kg.

Monitorizare în piețe

Directorul interimar al EcoPiața, Vasile Tiron, a precizat că în Iași punctele de sacrificare vor fi organizate doar în abatoare autorizate, în timp ce piețele – precum cele din Nicolina și Alexandru – vor funcționa doar ca puncte de vânzare, sub supraveghere strictă. Comercianții vor trebui să prezinte ștampila abatorului, certificate de conformitate, buletine de analize și documente care să ateste proveniența și siguranța cărnii.

Pe internet, carnea de miel autohton sacrificat se vinde cu prețuri cuprinse între 30 și 40 de lei/kg.

Extravaganțele costă

La polul opus, carnea de miel crescut la Marea Nordului și tranșată în stil franțuzesc se vinde pe site-urile din România cu un preț de cinci ori mai mare decât în piață – 220 de lei/kg, adică aproximativ 660 de lei pentru o pulpă, congelată și livrată prin curier rapid.

Totuși, recordul pe piața online este deținut de 1 kg de mușchi de miel de Limousin, provenit din Franța, care ajunge la prețul de 650 lei/kg.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este canal-WhatsApp.webp

mai 20, 2025

20 de ani de SMURD la Iași....

mai 20, 2025

Consiliul Politic Național al PSD s-a reunit...

mai 20, 2025

Ieșenii au încredere în Nicușor Dan. Nicușor...