Bugetul alocat programului-pilot „Rabla pentru sobe” se situează la suma de 500 de milioane de lei. Fiind destinat dispozitivelor cu un randament minim de 80% și emisii reduse de poluanți. Asta conform anunțului ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Programul urmărește înlocuirea șemineelor vechi cu randament ineficient cu unele noi. Având în vedere tehnologiile actuale ce pot atinge un randament de peste 80%. Într-o primă fază, programul se adresează comunelor din cele 28 de județe montane și are un caracter pilot.
Vezi și: Buget record pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2024.
Fechet a specificat că programul presupune finanțarea a 70% din costurile unei astfel de sobe, cu o limită maximă de 10.000 de lei per persoană. Estimarea vizează finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe, cu o putere nominală între 8 și 35 de kilowați. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu primăriile. Cetățenii se vor înscrie într-o platformă digitală pentru decontarea cheltuielilor prin intermediul administrației locale.
Ministrul a subliniat importanța respectării standardelor directivei eco-design, asigurând un randament minim de 80% și emisii reduse de particule și compuși organici volatili. Cu aproximativ 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn în România, programul are scopul de a sprijini trecerea la sobe cu un randament semnificativ îmbunătățit.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!