Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Multinaționalele vor plăti un impozit de 15% din profit

Guvernul a aprobat joi un proiect de lege care face referire la impozitarea profitului marilor companii cu o cotă minimă de 15%. Asta potrivit unei informări trimisă de Executiv presei. Proiectul de lege privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare. Impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaționale şi a grupurilor naționale de mari dimensiuni.

Citește și: Fiscul trece la sancțiuni.

Aceasta introduce reglementări pentru impozitarea profitului marilor grupuri sau întreprinderi multinaționale și naționale a căror cifră de afaceri anuală consolidată este de cel puțin 750 de milioane de euro cu o cotă minimă de 15%. Această măsură va genera un impact bugetar pozitiv. Proiectul de lege transpune în legislația națională directiva UE 2022/2523 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaționale și a grupurilor naționale de mari dimensiuni în Uniune.

Directiva urmărește conținutul și structura regulilor model ale OCDE

Această reformă urmărește să stabilească o limită privind concurența. Bineînțeles, în ceea ce privește cotele impozitului pe profit, prin stabilirea unui nivel minim global de impozitare. Prin eliminarea unei părți a avantajelor generate de transferul profiturilor către jurisdicții cu impozitare zero sau foarte scăzută, se vor crea condiții de concurență echitabilă.

Citește un alt articol: Românii sunt buni de plată! CCR a dat undă verde pentru noile taxe și impozite.

Practic, sistemul de impozitare va determina plata unui impozit echitabil indiferent de locul unde își desfășoară activitatea. La finalul anului trecut, liderii celor 27 de ţări membre ale UE au anunţat că au aprobat transpunerea în dreptul european a impozitului minim de 15% pe profiturile multinaţionalelor. Acest lucru după ridicarea blocajelor maghiar şi polonez, relatează AFP. Intrarea în vigoare a măsurii în Europa este prevăzută pentru 31 decembrie 2023. Unanimitatea celor 27 a fost necesară pentru a valida proiectul de directivă întocmit de Comisie. Directiva care pune în aplicare acordul istoric pentru mai multă justiţie fiscală. Acesta a fost aprobat anul trecut de circa 140 de ţări sub egida OCDE.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

iulie 22, 2024

Ricky Martin a electrizat scena în seara...

iulie 22, 2024

Taxa pe lux a fost implementată în...

iulie 22, 2024

Update: La ora 12.00, într-un comunicat postat...

iulie 22, 2024

Lanțul francez Carrefour a concediat peste 900...