Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Noi centre de excelență

16 centre de excelenţă în cercetare vor putea fi înfiinţate, cu câte 100 de milioane de euro. Inovarea în sănătate, climă, cultură şi securitate civilă, potrivit unui program pus în dezbatere publică de ministerul de resort şi care îi vizează pe cercetătorii români din ţară, dar şi din diasporă. Proiectele se vor derula iniţial pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii până la şapte ani. Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, precizează că propunerile şi observaţiile cu privire la acest program pot fi transmise pe mail până pe 23 Septembrie.

Citiți și: Expoziția „Scrisori către Epoca de Aur”.

Conform celor susținute de realizatoarea de emisiuni Amalia Bojescu, ”Un prim domeniu vizează digitalizarea, industria și spațiul, respectiv o autonomie strategică deschisă în tehnologiile digitale și în cele emergente și centrarea pe om a acestora. Clima, energia și mobilitatea, prin crearea de sisteme inteligente, sunt alte direcții în care pot fi depuse proiecte. Este vorba despre sistemele inteligente care să asigure tranziția către o energie prietenoasă cu mediul. Reducerea poluării, gestionarea resurselor de apă, dezvoltarea durabilă, echilibrată și incluzivă a zonelor urbane, rurale și de coastă sunt alte domenii de interes. La fel, traiul și munca într-un mediu care promovează sănătatea și acces la îngrijire medicală inovatoare.

Citiți și despre: Dezbatere publică.

Un alt accent se pune pe dezvoltarea patrimoniului cultural. Prezintă interes și securitatea civilă. Respectiv diminuarea pierderilor cauzate de calamități naturale, facilitarea mobilității pasagerilor și a transporturilor de mărfuri, menținerea unui mediu online mai sigur. Proiectele se pot depune până la 1 Noiembrie. Evaluarea dosarelor se va finaliza până în luna Martie a anului viitor.”

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare: Instagram și Facebook.

aprilie 19, 2024

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate...

aprilie 19, 2024

Noaptea trecută, pasagerii unei aeronave au trăit...

aprilie 19, 2024

Conform ABC News, Israelul a efectuat un...