Noua lege de plafonare a dobânzilor la creditele IFN intră în vigoare: ce schimbări aduce pentru consumatori. Astăzi intră în vigoare legea care plafonează dobânzile percepute de instituțiile financiare nebancare (IFN-uri) la credite. Inclusiv pentru împrumuturile aflate deja în derulare. Această măsură are scopul de a reduce costurile totale ale creditelor și de a proteja consumatorii de dobânzi excesive.
Potrivit legii, dobânzile IFN-urilor nu pot depăși anumite valori, stabilite în funcție de tipul creditului, în raport cu dobânda de referință a Băncii Naționale a României (BNR), care este în prezent de 7,5%. „Cea mai importantă prevedere este că valoarea totală plătită de un consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului,” a explicat Irina Chițu, directorul comparatorului financiar Finzoom.ro. Astfel, pentru creditele ipotecare oferite de IFN-uri, dobânda anuală efectivă (DAE) este plafonată la 8% peste dobânda BNR, iar pentru creditele de consum plafonul este de 27% peste dobânda BNR.
Excepții se aplică în cazul creditelor de consum de valoare mică
- Pentru împrumuturi sub 5.000 lei, dobânda zilnică poate ajunge la 1%,
- Pentru sume între 5.000 și 10.000 lei, DAE zilnic nu poate depăși 0,8%,
- Iar pentru creditele de 10.000-25.000 lei, DAE maxim este de 0,6% pe zi.
Legea se aplică și creditelor aflate deja în derulare. Însă, modificarea contractului de creditare se face doar la solicitarea consumatorului. Și de asemenea doar dacă acesta nu are întârzieri la plată mai mari de 60 de zile. Astfel, consumatorii care îndeplinesc aceste condiții pot beneficia de ajustarea contractelor la noile plafoane de dobândă.
Această schimbare legislativă vine în sprijinul celor care au luat credite de la IFN-uri și vizează să aducă stabilitate financiară pentru numeroși consumatori.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!