Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Nu se mai vând porcii din gospodării

Nu se mai vând porcii din gospodării. Aplicarea Legii porcului vine cu o serie de norme care interzic în totalitate vânzarea porcilor crescuți în gospodăriile țărănești, respectiv comercializarea cărnii provenită de la aceștia. Mai mult, proprietarii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol.

Astfel, în mediul rural, oamenii vor putea crește în gospodării porci exclusiv pentru îngrășare și sacrificare pentru consum familial.

Potrivit normelor, mișcarea porcinelor dintr-o exploatație comercială sau non-comercială se va face astfel:

Vezi și despre: Costurile de întreținere mai mari decât cele pentru construcție.

a) în exploataţia noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;

b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:

-exploatații noncomerciale;

-exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;

-exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;

-abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;

Reguli stricte și pentru transportul porcinelor

c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:

-exploatații noncomerciale;

-exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar;

-abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1)

Transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Citește și un alt articol: Noua stradă din centrul Iașului, gata să fie deschisă traficului.

Mijloacele de transport animale vii trebuie să fie curățate și dezinfectate după fiecare descărcare de animale, indiferent că este la un abator sau la o exploatație de animale.

Operațiunea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport pentru animale vii se atestă prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecție a mijlocului de transport animale vii, de către unitatea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii, autorizată sanitar veterinar, care a efectuat operațiunea.

Toate procesele-verbale încheiate în urma efectuării curățeniei, spălării și dezinfecției mijloacelor de transport animale vii se consemnează înr-un registru de evidență a proceselor verbale de dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii, se mai arată în documentul publicat de ANSVSA .

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!

decembrie 8, 2023

Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de...

decembrie 7, 2023

Căutați documentele necesare pentru recalcularea pensiei? Conform...