Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Obligatoriu permis de conducere digital

Noua directivă adoptată de Comisia Europeană reprezintă un pas semnificativ în modernizarea reglementărilor privind permisele de conducere și siguranța rutieră în Uniunea Europeană, inclusiv în România. Iată câteva dintre cele mai importante aspecte ale acestei directive:

Obligatoriu permis de conducere digital

  1. Digitalizarea permiselor de conducere. Introducerea unui permis de conducere digital, accesibil prin Portofelul Digital de Identitate al UE, este un element central. Această inovație va simplifica procesul de reînnoire a permiselor și va facilita recunoașterea lor în toate statele membre, precum și în anumite țări non-UE.
  2. Uniformizarea standardelor. Directiva va implementa un sistem standardizat de recunoaștere a permiselor emise de țări terțe care respectă standarde similare de siguranță rutieră, promovând astfel o mai bună cooperare internațională.
  3. Examenul auto: Persoanele care doresc să obțină permisul vor putea susține examenul în țara de cetățenie, indiferent de locul de reședință, eliminând barierele lingvistice pentru imigranții europeni.
  4. Vârsta minimă pentru obținerea permisului. Vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere va fi redusă la 17 ani. Permițând tinerilor să conducă sub un sistem de „conducere supravegheată”. Aceasta măsură vizează, de asemenea, atenuarea deficitului de șoferi profesioniști.
  5. Perioada de probă: Toți șoferii începători vor avea o perioadă de probă de doi ani, în care abaterile vor fi sancționate mai sever. Aceasta măsură este menită să crească responsabilitatea și siguranța în rândul tinerilor șoferi.
  6. Autoevaluarea stării de sănătate. Înainte de fiecare reînnoire a permisului, șoferii vor trebui să completeze o autoevaluare a stării de sănătate. De asemena statele membre pot impune examinări medicale obligatorii.
  7. Mobilitate verde. Permisul de categoria B va permite șoferilor să conducă vehicule cu emisii zero cu o masă de până la 4,25 tone, o măsură care încurajează utilizarea vehiculelor electrice.
  8. Adaptarea examenului auto. Examenul va include teste care evaluează interacțiunea cu pietonii, bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice, recunoscându-i ca fiind categorii vulnerabile în trafic.

Implementarea acestei directive va necesita un interval de timp. Statele membre având până în 2029 pentru a transpune reglementările în legislația națională.

Până în 2033 toate permisele de conducere trebuie să fie în conformitate cu noile standarde. Aceste schimbări sunt menite să îmbunătățească siguranța rutieră și să reducă numărul de accidente grave în Uniunea Europeană.

Citește și: Comisia Europeană somează România să aplice reglementări privind energia și digitalizarea

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!