Inflația este estimată să scadă la 4% până la sfârșitul anului. Aceasta este sub prognoza Băncii Naționale, care anticipa o inflație de 4,9%. Tendința de scădere va continua și în 2025. Inflația ar putea ajunge la 3,4% în anul următor, conform guvernatorului Mugur Isărescu. El a explicat că prognoza a influențat decizia recentă de reducere a dobânzii de referință. Isărescu a subliniat că BNR a coborât rata de politică monetară conform evoluției inflației.
Vezi și: SPI: sistemele de irigații care funcționează chiar și vandalizate
Această măsură evită menținerea unei rate ridicate într-o perioadă sensibilă, caracterizată de incertitudini economice și potențiali factori de risc. Într-un astfel de context, menținerea unei dobânzi ridicate ar putea descuraja investițiile și ar afecta creșterea economică. Factori perturbatori, cum ar fi inversarea mișcărilor de capital, pot apărea în urma unor șocuri externe sau modificări în percepția riscului pe piețele internaționale. În cazul unei astfel de inversări, fluxurile de capital ar putea ieși rapid din economie, punând presiune pe leu și pe rezervele valutare ale țării.
Recent, Banca Națională a redus pentru a doua oară consecutiv rata dobânzii de politică monetară, în încercarea de a stimula economia și a sprijini tendința de scădere a inflației. Scăderea ratei, de la 6,75% la 6,5% pe an, reflectă eforturile BNR de a echilibra necesitatea de a controla inflația cu dorința de a menține stabilitatea economică. Prin reducerea costului creditului, BNR încurajează investițiile și consumul, ceea ce poate contribui la consolidarea creșterii economice. Totodată, această politică monetară mai relaxată este menită să asigure o tranziție lină în fața posibilelor turbulențe economice internaționale.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!