O nouă directivă europeană privind tratarea apelor uzate urbane ar putea afecta grav industria farmaceutică din România. Proiectul legislativ, care se află aproape de aprobare în Consiliul European de Miniștri, prevede taxe semnificative pentru producătorii de medicamente, considerați responsabili pentru 92% din micropoluanții din apele uzate. Industria farmaceutică locală contestă acest procent și avertizează asupra efectelor financiare care ar putea duce la dispariția unor medicamente esențiale, precum paracetamolul și metforminul, de pe piața românească.
Directiva include taxe noi pe volum pentru producătorii de medicamente, ceea ce face ca produsele foarte utilizate să fie taxate mai sever. Totodată, aceste costuri nu pot fi acoperite prin creșterea prețurilor, din cauza reglementărilor stricte impuse de Ministerul Sănătății. Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) atrage atenția că noile taxe vor afecta direct fabricile de medicamente generice. Reducând astfel, competitivitatea acestora și crescând riscul retragerii unor produse de pe piață.
Citește și: Un nou deputat pentru Pașcani
Conform reprezentanților industriei, paracetamolul, un medicament de bază, ar putea avea o creștere de preț de 45% din cauza taxei. Acest cost va fi suportat integral de pacienți. Metforminul, folosit de numeroși pacienți cu diabet, ar înregistra o creștere a prețului de 48%. În acest caz, prețul este reglementat de stat. Iar producătorii avertizează că ar putea renunța la distribuția medicamentului în România din cauza pierderilor financiare.
Producătorii de medicamente cer reevaluarea directivei și un calcul realist al impactului financiar pentru a evita efecte dezastruoase asupra accesului pacienților la tratamente esențiale.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!