Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Pedepse majorate pentru cadrele didactice implicate în hărțuirea sexuală a elevilor

Senatul a aprobat un amendament care prevede majorarea cu o treime a pedepselor speciale pentru cadrele didactice implicate în hărțuirea sexuală a elevilor sau studenților. Aceste modificări vizează extinderea incriminărilor referitoare la hărțuirea sexuală și instituirea unor variante agravante ale acestei infracțiuni.

Potrivit noilor reglementări, se asimilează hărțuirii sexuale și utilizarea, chiar și o singură dată, a oricărei forme de presiune gravă în scopul obținerii unui act de natură sexuală. Pretinderea repetată de favoruri de acest fel, în situații care intimidază sau pun victima într-o stare de temere, se pedepsește cu închisoare sau amendă.

Vezi și despre: Permisul de conducere va fi suspendat până la 10 ani pentru consum de droguri sau alcool.

Personalul didactic din învățământul universitar sau preuniversitar care comite astfel de fapte riscă majorarea pedepselor cu o treime. Modificările propuse adaugă claritate textului de lege. Acestea includ și situațiile în care fapta constituie infracțiuni fără a fi nevoie de repetiție.

Propunerea legislativă

Proiectul subliniază că în anumite contexte sociale, hărțuirea sexuală reprezintă un pericol social major. Atfel s-a propus să se impună o pedeapsă mai aspră pentru a descuraja astfel de comportamente. Hărțuirea sexuală a elevilor sau studenților de către cadrele didactice este considerată extrem de periculoasă. Aceasta se datorează vârstei tinere a victimelor și diferenței de autoritate între acestea și agresor.

Citește și: Noua lege RCA: Șoferii cu mașini avariate sau fără permis pot suspenda polița auto.

Cererea repetată de favoruri sexuale sau presiunea pentru acte sexuale nu mai depinde de relația de muncă sau alte conexiuni între victime și agresori. Propunerea legislativă „Zero Toleranță pentru Hărțuirea Sexuală în Școli și Universități”, care vizează modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, are ca obiectiv extinderea incriminărilor referitoare la hărțuirea sexuală și instituirea unor variante agravante ale acestei infracțiuni.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

decembrie 1, 2023

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a comunicat că,...

decembrie 1, 2023

Poliţele de asigurare încheiate de Euroins Asigurare...

decembrie 1, 2023

Două orașe din Germania, Dusseldorf, respective Stuttgart,...

noiembrie 30, 2023

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) a intrat în...