Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Persoanele diagnosticate cu tulburare de spectru autist vor beneficia de decontarea serviciilor medicale stomatologice

Persoanele diagnosticate cu tulburare de spectru autist vor beneficia de decontarea serviciilor medicale stomatologice. Anunțul a fost făcut de Camera Deputaților. Legislativul a adoptat un proiect de lege care vizează acordarea și decontarea serviciilor medicale stomatologice și tratamentelor dentare destinate persoanelor diagnosticate cu tulburare de spectru autist.

Conform noului cadru legal, serviciile integrate specializate includ diverse tipuri de intervenții. Printre acestea enumerăm depistarea precoce activă, diagnosticul clinic psihiatric și evaluarea clinică psihologică, tratamentul psihofarmacologic. De asemenea, se mai decontează intervenții specializate timpurii, terapie cognitiv-comportamentală, consiliere psihologică pentru părinți și familie, fizioterapie, precum și servicii medicale dentare și tratamente stomatologice, printre altele.

citește și: Spitalul ‘Sf. Maria’ Iași: Evoluție în îngrijirea copiilor cu autism

Actul normativ specifică faptul că furnizarea acestor servicii specializate se va realiza prin intermediul unei echipe multidisciplinare. Această categorie include medici de familie, specialiști medici, asistenți sociali, psihologi specializați, logopezi, analiști comportamentali. Mai fac parte kinetoterapeuți, terapeuți ocupaționali, stomatologi și alți profesioniști calificați în domeniul intervențiilor specifice pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist. Normele metodologice de aplicare a acestei legi vor fi elaborate de către Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației.

De decontarea serviciilor medicale stomatologice beneficiază și persoanele asigurate, însă în limita unui plafon și pentru anumite servicii medicale.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!