Persoanele fizice și juridice se pot înscrie în programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Începând de marți, persoanele fizice pot contacta producătorii validați pentru a îndeplini formalitățile de înscriere în programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Persoanele juridice pot încărca documentele necesare în aplicația informatică. Conform comunicatului emis de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), bugetul pentru Programul Rabla Clasic 2024 este de 300 de milioane de lei. Pentru Rabla Plus, este de 1 miliard de lei.
Programele vor funcționa în etape, în funcție de fondurile alocate. În prima etapă a Rabla Clasic, persoanele juridice, UAT-urile și instituțiile publice pot aplica în perioada 19 martie – 19 aprilie 2024. Asta cu fonduri de 60 de milioane de lei pentru fiecare categorie. Pentru persoanele fizice, sesiunea este deschisă în perioada 19 martie – 25 noiembrie 2024. Fonduri de 180 de milioane de lei.
În cadrul Rabla Plus, Etapa I se va desfășura în perioada 19 martie – 19 aprilie 2024, cu 140 de milioane de lei. Pentru persoane juridice și aceeași sumă pentru UAT-uri și instituții publice. Etapa I pentru persoane fizice va avea loc în perioada 19 martie – 18 august 2024. Acestea, cu fonduri de 420 de milioane de lei.
Etapa a II-a a Rabla Plus se va desfășura în perioada 19 august – 19 septembrie 2024, cu 60 de milioane de lei pentru persoane juridice și UAT-uri și instituții publice. Etapa a II-a pentru persoane fizice va avea loc în perioada 19 august – 25 noiembrie 2024. Acestea, cu fonduri de 180 de milioane de lei.
Detalii despre calendarul de înscriere și sumele alocate pot fi găsite pe site-ul AFM.
În acest an, finanțarea acordată în cadrul Programului Rabla Clasic rămâne de 7.000 de lei pentru prima de casare sau 10.000 de lei în cazul predării a două autovehicule uzate. Prima de casare se aplică pentru autovehicule noi. Asta cu excepția motocicletelor. Cele care emit maxim 150 g CO2/km în sistem WLTP și au o valoare de maximum 60.000 de euro, TVA inclus.
Se pot adăuga diverse ecobonusuri la prima de casare. Inclusiv pentru autovehiculele cu propulsie electrică sau hibridă, precum și pentru casarea autovehiculelor uzate vechi.
Instituțiile publice și UAT-urile pot beneficia de o primă de casare fără a preda un autovehicul uzat sau pot opta pentru o primă mai mare dacă predau două autovehicule uzate.
În cadrul Programului Rabla Plus, beneficiarii primesc un ecotichet pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul predării unui autovehicul uzat. Ecotichetul variază în funcție de tipul și eficiența vehiculului achiziționat și poate ajunge până la 25.500 de lei.
Instituțiile publice și UAT-urile pot beneficia și ele de ecotichet pentru achiziționarea unui autovehicul nou, fără a preda unul uzat.
De asemenea, începând cu acest an, autovehiculele achiziționate în cadrul acestor programe vor avea aplicat un autocolant pentru a fi identificate până la finalul perioadei de monitorizare.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!