Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Prețurile la alimente scad semnificativ

Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: Măsura reducerii prețului la alimente vine cu beneficii! Cei cu venituri reduse trebuie sprijiniți.

Într-o perioadă în care se vorbește despre reducerea cheltuielilor și despre responsabilitate în ceea ce privește acoperirea deficitului bugetar, statul continuă să susțină marea masă a populației. În aceste condiții s-a ajuns la reducerea prețurilor la o serie de alimente de bază. Măsura a fost propusă de PSD și intră în vigoare începând din această lună. Este vorba de 14 alimente de bază, reducerea prețurilor neafectând funcționarea pieței, conform deputatului PSD Marius Ostaficiuc.

Măsura propusă de social democrați a determinat reduceri semnificative ale prețurilor la cele 14 alimentele de bază. Aceste alimente compun cea mai mare parte a coșului de cumpărături pentru persoanele cu venituri mici și medii. Măsura a venit în beneficiul acestei categorii a populației, tot mai apăsată de nevoile din ultima perioadă. În pofida criticilor din partea unor partide de dreapta, care acuzau intervenția statului în economie, măsura PSD se dovedește viabilă din punct de vedere economic. Nu afectează funcționarea pieței. Oferă în schimb beneficii pentru cei cu venituri reduse și va contribui semnificativ la reducerea inflației”, a spus deputatul PSD Marius Ostaficiuc.

Citește și: Colectarea selectivă dă roade în județul Iași.

Cu cât vor scădea prețurile?

Acesta a arătat că rata procentuală e, de regulă, mai mare decât rata inflației, ceea ce reprezintă un câștig real al puterii de cumpărare pentru cetățeni. Conform prețurilor afișate de un retailer din România, prețurile au scăzut la alimentele de bază cu procente cuprinse de la 14 la sută  (ouă, un anumit brand de brânză, roșii), până la 50 procente (cartofi albi noi). Conform proiectului, sunt însă alte branduri de alimente la care prețurile au fost reduse cu peste 35 procente, în vreme ce prețul la franzela albă a scăzut cu 26 la sută.

Conform statisticienilor, inflația pe luna Iunie 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut a fost de 10,3 la sută. Prin urmare, scăderea prețurilor la alimente determină o creștere reală a puterii de cumpărare pentru cetățeni. Este o măsură care va avea un impact pozitiv și în privința reducerii inflației. Principalele două surse ale inflației din România au fost prețurile la energie și la alimente, dar și de pe continent. Pe ambele componente, PSD a promovat măsuri pentru protejarea cetățenilor cu venituri mici și medii. Ambele propuneri s-au dovedit viabile din punct de vedere economic”, a mai spus Marius Ostaficiuc, parlamentar PSD de Iași.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

mai 17, 2024

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu mediul...

mai 17, 2024

Mai multe cofetării, patiserii și fast-food-uri ar...

mai 16, 2024

Regulile privind vânzarea de fructe și legume...