Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Producătorii agricoli solicită suspendarea sistemului antigrindină

Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea a solicitat suspendarea imediată a sistemului național de protecție antigrindină. Această măsură este cerută până la finalizarea unui studiu care să certifice eficiența și impactul său asupra agriculturii. Cererea include necesitatea evidențierii cantității de precipitații și monitorizarea traiectoriei rachetelor antigrindină. Fermierii din Vrancea au adresat un memoriu prefectului județului, solicitând identificarea unei entități imparțiale pentru a conduce studiul. ACCPT Vrancea a subliniat importanța evaluării eficacității sistemului antigrindină în contextul schimbărilor climatice și al fenomenelor extreme.

Manifestații împotriva tragerilor cu rachete antigrindină

Fermierii au cerut, de asemenea, inițierea urgentă a formării comisiilor pentru constatarea daunelor provocate de secetă. Ei au solicitat investiții majore în sistemele de irigații din județ pentru a combate efectele secetei. În trecut, ACCPT Vrancea a organizat manifestații împotriva tragerilor cu rachete antigrindină. Fermierii consideră că aceste trageri contribuie la seceta pedologică din zonă.

ACCPT Vrancea reprezintă producătorii agricoli din regiune și are în supraveghere peste 35.000 de hectare. Asociația are ca obiectiv principal protejarea intereselor membrilor săi. Fermierii au amânat o acțiune de protest programată, preferând să aștepte rezultatele studiului solicitat. Ei sunt preocupați de impactul negativ pe care rachetele antigrindină l-ar putea avea asupra cantității de precipitații.

Vezi și: 7 iunie, ultima zi de depunere a cererilor de plată pentru femieri în Campania 2024.

În memoriul adresat prefectului, ACCPT Vrancea a solicitat și formarea de comisii pentru evaluarea daunelor provocate de secetă. Această solicitare vine în contextul unor fenomene meteorologice extreme care afectează negativ agricultura. De asemenea, fermierii cer investiții urgente în infrastructura de irigații, pentru a asigura un nivel adecvat de apă pentru culturi.

Studiul solicitat de ACCPT Vrancea are rolul de a clarifica dacă sistemul antigrindină afectează negativ cantitatea de precipitații. Suspendarea sistemului antigrindină este văzută ca o măsură temporară până la obținerea unor concluzii clare. Asociația continuă să militeze pentru protejarea intereselor agriculturii locale și pentru adaptarea la schimbările climatice.

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate informațiile!

iunie 14, 2024

Euro 2024: România în competiție, programul meciurilor...

iunie 14, 2024

Trenuri directe către litoralul românesc. Începând de...

iunie 14, 2024

Salariul minim european este supus dezbaterii publice....

iunie 14, 2024

Persoanele sub control judiciar și arest la...