Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Răscumpărare de 157.000 euro după atacul cibernetic care a afectat spitalele din România

Răscumpărare de 157.000 euro după atacul cibernetic care a afectat spitalele din România . În noaptea de 11 spre 12 februarie, un atac cibernetic masiv a paralizat platforma digitală Hipocrate, utilizată de cele mai multe spitale din România. Astfel, au fost cauzate perturbări semnificative în activitatea acestora. Pentru a elibera sistemul blocat, atacatorii au solicitat o răscumpărare de aproximativ 157.000 euro.

DNSC a informat că atacatorii au cerut o sumă de 3,5 Bitcoin (echivalentul a aproximativ 157.000 euro). A recomandat ferm să nu se cedeze la presiunea lor. Numele grupului de atacatori nu a fost specificat, doar o adresă de e-mail fiind furnizată în mesajul acestora. Atât DNSC, cât și alte autorități responsabile pentru securitatea cibernetică au subliniat importanța refuzului de a plăti răscumpărarea și de a nu intra în contact cu infractorii.

Cele două companii care administrează sistemul informatic Hipocrate au raportat incidentul la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Atacul cibernetic a afectat infrastructura hardware și software a sistemului informatic integrat al spitalelor publice din România. Incidentul a provocat blocarea funcționării și restricționarea accesului la bazele de date.

DIICOT a precizat că desfășoară investigații în rem.Cercetează posibilele infracțiuni de acces ilegal la sistem, perturbarea funcționării sistemelor informatice și operațiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice. Această etapă a investigațiilor are scopul de a aduna probe și de a stabili faptele în vederea adoptării unei soluții legale și temeinice.

În timpul zilei de marți, 13 februarie, funcționalitatea sistemului Hipocrate a fost restabilită în majoritatea spitalelor. Multe dintre datele afectate au fost recuperate. Pentru cele șase unități medicale rămase, estimările indică remedierea situației în cursul după-amiezii.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!