Reînceperea finanțării și susținerea programului de fertilizare in vitro cerută de medicii ginecologi ieșeni.
Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu de la Maternitatea „Cuza vodă” din Iași a spus că este necesară reluarea acestui program deoarece, în 2023, rata natalității a scăzut accentuat în România. El a adăugat că state susțin gratuit până la trei cicluri de fertilizări in vitro în timp ce la noi era decontată doar o jumătate de ciclu de fertilizare in vitro.
„Din nefericire, există o iarnă demografică nu numai în Europa, ci și în România. Institutul Național de Statistică a spus că în primele șase luni ale anului 2023 a fost rata cea mai scăzută de nașteri din ultimii 145 de ani.
CItește și Modul de repartizare a bugetului Iașului pentru anul 2024: care sunt principalele investiţii?
Și acest program, care trebuie să recunosc că a fost lansat de către doamna ministru Firea, ministrul familiei și al tineretului, a fost un lucru care trebuia să fie introdusă în România de mult timp. Pentru că noi, ca societăți profesionale, am expus de multe ori la multe întâlniri cu Ministerul Sănătății faptul că în
- Ungaria, Bulgaria, Serbia, Albania
cuplurile infertile primeau financiar susținere pentru trei cicluri de fertilizare in vitro. În România era doar cu jumătate din costul unui ciclu de fertilizare in vitro. Deci era o discrepanță enormă. Nu vorbesc de Franța, Germania, unde lucrurile astea sunt de zeci și zeci de ani. Vorbesc de vecinii noștri care susțineau aceste programe pro-natalitate”, a spus Mircea Onofriescu.
Finanțarea a fost întreruptă din 2024
Programul de fertilizare in vitro a avut finanțare în România în 2022 și în 2023. Susținerea financiară fiind întreruptă din 2024, a mai precizat prof. univ. dr. Mircea Onofriescu.
„Ministerul a acordat 2500 de vouchere pentru anul 2022, iar ulterior, în anul 2023, au fost 10.000 de vouchere acordate și solicitările au fost de 24.000. Infertilitatea este o boală, 10-15% din cupluri sunt infertile. Aceste cupluri nu au mijloacele financiare în marea lor majoritate să obțină sarcina multorită.
Citește și Muzeul „Mihail Sadoveanu” din Iași se închide pentru o perioadă nedeterminată
Există și o petiție lansată în momentul de față în mass media și în societatea românească și invit toate persoanele care sunt interesate de acest lucru sau care au beneficiat și au copii de pe urma acestor programe de susținere a natalități să semneze această petiție, pentru că poate guvernanții vor înțelege că trebuie susținut acest program în condițiile în care natalitatea și numărul cazurilor infertile și a cuplurilor care doresc copii este foarte, foarte mare”, a adăugat medciul ginecolog ieșean.
Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!